KRÖNIKA: Dags för konstruktiv debatt om biologisk mångfald

Foto: Björn Leijon

Den senaste tiden har forskare publicerat många debattartiklar och öppna brev om skogsbruk och skogsbrukets påverkan på den biologiska mångfalden, nu senast i Svenska Dagbladet under rubriken “Falsk marknadsföring om hållbart skogsbruk”.

Alla som verkar inom skogssektorn vill bedriva ett hållbart skogsbruk. En ständig pajkastning forskare emellan bidrar inte till en ökad biologisk mångfald och riskerar dessutom att försvåra Sveriges möjligheter att accelerera den gröna omställningen. Vi vill därför uppmana regeringen att avsätta medel för tillskapande av en professur i biologisk mångfald vid SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, bland annat för att ta fram:

1. En metodik för att följa utvecklingen för den biologiska mångfalden i den brukade skogen, så att vi får en gemensam bild av utvecklingen.

2. Ytterligare forskning om hur den lämnade hänsynen påverkar arternas överlevnad, spridning och återetablering efter avverkning.

Den här kunskapen skulle hjälpa oss att växla upp arbetet med biologisk mångfald och bidra till en mer konstruktiv offentlig debatt i dessa frågor.

Skogsbruket har förändrats under de senaste decennierna – baserat på den kunskap som forskningen har tagit fram. Det arbetet har gett resultat. Förutsättningarna för en rik biologisk mångfald har förbättrats under de senaste 20-30 åren. Trots det vet vi fortfarande för lite om hur den biologiska mångfalden ska bevaras och förstärkas i framtiden. Här har forskare en viktig uppgift, och ett ansvar att föra diskussionen framåt i konstruktiv anda.

Det finns trots allt frågor där alla kan mötas, inklusive näringen. Många aktörer har ungefär samma målbild för den svenska skogspolitiken. Näringen vill öka mängden gamla skogar och framför allt skogar med höga naturvärden. Den omställningen har i viss mån redan skett. Däremot tror vi inte att ”hyggesfria” metoder är någon universallösning, även om det är ett alternativ på delar av marken. Viktigare är att naturvårdsarbetet fortsätter att utvecklas inom ramen för den beprövade skötselmodell som används idag.

Vi kan bruka skogen hållbart så att den både ger oss förnybar råvara och skapar förutsättningar för en rik biologisk mångfald. Nya och mer skonsamma skogsbruksmetoder utvecklas ständigt.

En hållbar framtid kan bara skapas om vi lyfter blicken. Samhället står inför ofantliga utmaningar, varav den biologiska mångfalden är en. Klimat- och energikris, krig, inflation och försvagad europeisk konkurrenskraft är andra faktorer som både politik, näringsliv och akademi måste möta. Här kan skogen och skogsnäringen spela en avgörande roll. För att rädda klimatet måste vi ersätta fossilt med förnybart, oavsett om det handlar om byggmaterial, förpackningar, bränsle eller kläder. Skogen är en superkraft och en möjliggörare i oroliga tider, men då måste den också brukas.

Viveka Beckeman, vd för Skogsindustrierna

Läs debattartikeln i SvD här