Nytt myndighetsförslag för nationell definition av gammal skog

Foto: Dag Hallén, Värmskog

Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket presenterade nyligen ett förslag till nationell definition av gammal skog samt kriterier för sådan skog och för urskog. Förslaget har tagits fram på uppdrag av regeringen. Skogsindustrierna ser detta som ett steg mot en ökad tydlighet och rättssäkerhet kring begreppets användning i svensk skogsvårdslagstiftning.

– Det är bra att regeringen nu har ett underlag att gå vidare med för att säkerställa en rättssäker och effektiv implementering av lagstiftningar där begreppet "old-growth forest" ingår, säger Magnus Berg, näringspolitisk chef på Skogsindustrierna. 

För Skogsindustrierna är det centralt att de föreslagna kriterierna är tydliga och objektiva, för att undvika osäkerhet om vilka skogar som omfattas. Detta är särskilt viktigt eftersom vissa åtgärder i dessa skogar kan bli olagliga, som exempelvis viss typ av avverkning. 

– Ur ett rättssäkerhetsperspektiv är det nödvändigt med tydliga och objektiva kriterier. Det får inte råda några oklarheter kring vilka skogar som avses, fortsätter Magnus Berg. 

Skogsindustrierna betonar också vikten av en enhetlig tolkning av begreppet "old-growth forest" i olika lagstiftningar, för att underlätta för skogsägare att följa reglerna och undvika en splittrad och otydlig tillämpning. 

Uppdraget har betydelse för flertal olika implementeringar av EU-lagstiftningar som berör branschen, bland annat förnybarhetsdirektivet, avskogningsförordningen och strategin för biologisk mångfald. Efter att myndigheterna nu presenterat sitt förslag kommer Skogsindustrierna att närmare analysera dess innehåll och konsekvenser inför den fortsatta processen. 

Om myndigheternas regeringsuppdrag

Skogsstyrelsen har fått uppdrag av regeringen att ta fram underlag för hur Sverige kan uppfylla förnybartdirektivets hållbarhetskriterier och fortsätta klassas som ett A-land. Skogsstyrelsen har även i samverkan med Naturvårdsverket gett förslag på en nationell definition för gammal skog i skogsvårdslagen. 

Så kan svensk biomassa från skogen klara nya EU-krav – ta del av uppdragsredovisningen på Skogsstyrelsen.se