Vad lockade dig till att jobba på sågverk?

Rallystjärnan Tina Thörner i ny roll

Foto: Moelven

Effektivisering, modernisering och en nyinstallerad HR-chef på plats. Den före detta rallystjärnan Tina Thörner har hittat hem hos det värmländska sågverket Moelven Edanesågen.

Moelven Edanesågen AB har 109 anställda och befinner sig mitt i den största omställningen i koncernens historia. Man moderniserar hela sin maskinpark och inför både nya rutiner och nya arbetslag. Ett led i utvecklingen var att anställa Tina Thörner, tidigare professionell kartläsare i rally, föreläsare och projektledare och numera certifierad personalvetare, som ny HR-chef.

Vad ser du som de största utmaningarna för skogsbranschen?

– I min roll arbetar jag mycket med motivation, att få medarbetare att omfamna nya arbetssätt och tankar. Lågkonjunkturen börjar märkas även i vår bransch, och där ser jag absolut en utmaning. Förhoppningen är att fler aktörer ska bygga mer i trä. Det är en råvara som står sig väl om man ser till det totala klimatavtrycket. 

Ser du några likheter från tiden som kartläsare och dagens navigerande i skogsindustrin?

– Ja, dels när det handlar om att jobba framåt och uppåt för att hålla människor engagerade, och behålla fokus och inte tappa tålamodet när det kommer utmaningar. Att vara kartläsare eller en spindel i ett nätverk – på den fronten är rollerna lika.

– Sedan är det en stor förändring som pågår här. Det ställs krav på nya nivåer jämfört med tidigare. Medarbetarna går från arbetssätt som har gått på rutin och helt plötsligt krävs ny kompetens. Det ska in nya arbetsmoment och ny arbetsrotation, där teamen sätts ihop annorlunda. Motorsporten är också sådan; du vill vara i framkant, du provar, testar och utvecklar i en ständig förändringsprocess.

Vad lockade dig med jobbet?

– När jag gjorde praktik under min utbildning så pratade jag med Moelven Edanesågens vd Lars-Erik Klas, och han var så inspirerande! Han berättade om förändringarna som var på gång på sågverket och hur man satsar på att modernisera sig, med effektivisering och hållbarhet. Och sedan dök den här tjänsten upp, så jag ringde Lars-Erik Klas och sa att ”jag finns här om ni vill ha nån med bra energi och driv, och som kan navigera genom utmaningar”. ”Klart du ska söka jobbet” sa han, och nu är jag här!

Löften för en mer hållbar utveckling

Den svenska skogsindustrin skapar arbetstillfällen, välfärd och förutsättningar att leva och verka i hela Sverige. I Skogsindustrins Framtidsagenda formuleras löften inom klimat, cirkularitet och biologisk mångfald som ska infrias 2040.
Läs mer om Skogsindustrins Framtidsagenda här