”Låt kväveoxidavgiften vara oförändrad”

Gemensamt brev till Romina Pourmokhtari

”Förändringen skulle inte ge märkbar effekt på miljö, luftkvalitet och hälsa men däremot innebära avsevärt ökade kostnader för industri och energiproducenter” skriver branschorganisationerna i sitt brev. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Skogsindustrierna och Energiföretagen Sverige avstyrker Naturvårdsverkets förslag om en förändrad kväveoxidavgift i ett gemensamt brev till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Dagens system för kväveoxidavgiften bidrar till en effektiv energiproduktion. Avgiften har lett till mer än halverade specifika utsläpp i de sektorer som omfattas av systemet, som idag står för knappt tio procent av kväveoxidutsläppen i Sverige.

I en situation med redan mycket kraftiga bränsleprisökningar och konjunkturnedgång skulle Naturvårdsverkets nya förslag väsentligt öka kostnaderna för energiproduktion i en konkurrensutsatt industri – en åtgärd som knappast rimmar med regeringens politik. Dessutom skulle föreslagna förändringar riskera att försvåra klimatomställningen, menar de båda branschorganisationerna.