Massivt trä ersätter plywood i våtrum

Foto: Derome

FORSKNING Råspontat virke i stället för plywood ger väsentligt billigare väggkonstruktioner i våtrum, med god hållbarhet och formstabilitet. Bristen på importerad plywood under pandemin fick Derome att blicka bakåt och utveckla äldre metoder att bygga inner- och ytterväggar. Användningen av så kallade råspontluckor av massivträ är bra både för plånboken och klimatet.

Tidigare användes ofta råspontat virke som underlag för gipsskivor, men för ett tiotal år sedan blev 15 mm plywood standard i Säkert vattens, VVS-branschens, branschregler för säker vatteninstallation. Hittills har det inte funnits någon anledning att titta på andra konstruktioner av våtrumsväggar, men pandemin ändrade på detta.

– Bristen på plywood under pandemin gjorde att vi blev tvungna att hitta nya lösningar för att inte försena bostadsproduktionen. En kreativ medarbetare kom på att det går att använda så kallade råspontluckor, virke sammanfogade med fräst spontning och metallstift som används för att snabbt lägga tak även för våtrumsväggar. Det gör att vi kan använda lokalt sågat virke i stället för plywood, som till stor del importeras. Det ger både lägre byggkostnader och minskat klimatavtryck, säger Anders Carlsson, hållbarhetschef på Derome.

Forskningsinstitutet RISE har testat 20 mm råspont och kommit fram till att det fungerar lika bra som plywood. Med ett färskt typgodkännande, finansierat av forskningsstiftelsen för utveckling av träbyggnadsområdet, CBBT, kommer Derome-koncernen att gå över till råspontat virke i våtrummen i majoriteten av de bostäder som Derome producerar.

– Förproducerade råspontluckor minskar tidskrävande lösvirkeshantering. Genom att anpassa måtten för olika ändamål kan vi skapa ett effektivt byggsystem för att bekläda innerväggar med massivt trä. Typgodkännandet för våtrum har öppnat en nygammal marknad för svenskt virke, säger Anders Carlsson.