Nya EU-mål för kolsänkan kräver instanser från flera sektorer

Foto: Björn Leijon

EU har fått nya och högre mål för kolsänkan inom markanvändning och skogsbruk. Sverige förväntas leverera unionens största kolsänka. Det är ett utmanande mål som kräver åtgärder både i och utanför skogen.

– Den antagna lagstiftningen är klart bättre jämfört med det ursprungliga förslaget. Det svenska målet om 4 miljoner ton ökad kolsänka år 2030 är svårt men nåbart. För att nå det måste vi kombinera tillväxt och andra åtgärder i skogen med insatser från andra sektorer i ekonomin, säger Viveka Beckeman, vd för Skogsindustrierna.

Europaparlamentet och Europarådet har officiellt antagit den reviderade förordningen för markanvändningssektorn (LULUCF), som bland annat innebär att målet för kolsänkan har höjts med 15 procent – till 310 miljoner ton koldioxid i EU år 2030.

– Åtgärder för ökad tillväxt i skogen är centrala. De kommer att säkra en stabil kolsänka även efter 2030 och, ännu viktigare – fortsatt tillgång till förnybara råvaror som är nödvändiga i den gröna omställningen, säger Viveka Beckeman.

– Vi uppmanar EU-kommissionen att förankra hos varje medlemsstat när den utarbetar LULUCF-mål från 2031 och framåt. Det är viktigt att målen för kolsänkor är kunskapsbaserade. Medlemsstaterna sitter på den kunskapen, avslutar Viveka Beckeman.