Torgny Persson: Fortsatt stort intresse från forskningsfinansiärer

Intresset för att vara med och finansiera forskning med koppling till skogsindustrins värdekedja är fortsatt stort. Det blev tydligt för den som lyssnade in Forskningsagendans dag den 13 januari.

Det har numera blivit en tradition för intressenter inom skogs- och skogsindustriell forskning att ta avstamp för det nya året genom att delta Forskningsagendans dagHär samlas företrädare för skogsindustrin, akademin och forskningsfinansiering 

– Forskning är väldigt viktigt idag för skogsindustrin, både på produkt- och processidan, och samtidigt är intresset stort från finansiärerna. Därför har intresset för Forskningsagendans dag ökat år för år. I år hade vi över 600 anmälda, säger Torgny Persson, forsknings- och innovationsdirektör på Skogsindustrierna.  

Bland forskningsfinansiärer deltog både privata och offentliga finansiärer. Göran Sandberg från Knut- och Alice Wallenbergs stiftelse presenterade den glädjande nyheten att de satsar 2,5 miljarder på skoglig och skogsindustriell forskning de närmsta åtta åren. Historiskt ligger stiftelsen bakom stora finansieringar, bland annat av Wallenberg Wood Science Center. 

Margareta Groth från Vinnova berättade att organisationens verksamhet har stöpts om i tio områden, där Hållbar industri är det enskilt största. Här ingår Klimatneutral och cirkulär industri, Resurseffektiva och resilienta värdekedjor, Global konkurrenskraft och En socialt hållbar industri.  

– Vi har sju strategiska innovationsprogram som vi räknar in i vårt hägn. Vi kommer också ha ett gäng internationella satsningar, såsom ForestValue, och vi vill också få svenska aktörer att bli mer framgångsrika i kommande ramprogram. Sedan har vi rivstartat med utlysningen för uppskalning för en hållbar industri, berättade Margaretha Groth och uppmuntrade så många som möjligt att skicka in sina idéer.  

BioInnovation startar forskarskola 

Ett av de strategiska forskningsprogrammen är BioInnovation. Programmet  fick goda omdömen vid halvtidsutvärderingen som genomfördes under 2020  på uppdrag av Vinnova och som presenterades så sent som i december. BioInnovations uppdrag är att skapa de bästa förutsättningarna för att öka förädlingsvärdet i den svenska biobaserade sektorn och arbeta för visionen om att Sverige ställt om till en bioekonomi år 2050. Programmet har tre fokusområden: Energi och kemikalier, material samt konstruktion och design. 

Programchef Anna Wiberg berättade om den forskarskola för resurssmarta industriella processer som BioInnovation är med och startar nu under 2021 och som koordineras av Chalmers och forskningsplattformen Treesearch:  

– Det gör vi för att bidra till att säkra den biobaserade processindustrins utveckling och kompetensförsörjning. 

Mistra Digital Forest – tillvaratar digitala lösningar för skogsbruket 

Mistra Digital Forest är ett forskningsprogram som Skogsindustrierna står värd för. Inom programmet utvecklas digital teknik för en ökad effektivitet och hållbarhet i det svenska skogsbruket. Programmet bidrar till ökad tillgång till högupplöst information om skogen och utvecklar verktyg för att hantera och utvärdera den informationen.  

– Med hjälp av digitala verktyg och data med hög kvalitet kan kunskap om och förståelsen för komplexa frågor som hållbarhet, sociala värden och klimatförändringar utvecklas, säger Sverker Danielsson, programchef för Mistra Digital Forest. 

Nya förpackningsmaterial med Forskning på företagen

Spännande forskning sker också på och i samverkan med skogsindustrins företag. På Forskningsagendans dag berättade Micael Ragnarsson från BillerudKorsnäs om högaktuell produktinnovation för attminska förpackningsmaterials inverkan på miljön. 

– Vi söker genombrottsteknologier som ger fibermaterial egenskaper som barriär, fuktresistans och termoformbarhet. Produkterna ska öka användningsområdet för fibermaterial för att ersätta fler fossilbaserade material och på så sätt minska koldioxidutsläppen, sade han och tillade att det är en utmaning att utveckla helt nya material då uppskalning är kostsamt och det är svårt att värdera lönsamhet för att motivera investering innan man har skalat upp. 

Micael Ragnarsson bjöd också på några glimtar av lovande forskningsprojekt. Tillsammans med KTH forskar BillerudKorsnäs bland annat på att få fram ett transparant nanopapper som barriär i förpackningar. Utvecklingen av den omtalade pappersflaskan för kolsyrade drycker går lovande och har skjutit bra fart de senaste åren. Likaså utvecklingen av ett batteripapper som leder energi. 

Forskningsproppen viktig för kommande år  

Regeringens forskningsproposition, som landade några dagar innan jul, tål att påminnas omHär är förslagen till ökade generella anslag välkomna. Likaså de ökade anslagen till Vinnovas strategiska innovationsprogram, Formas satsning på hållbar utveckling av den gröna och blå biobaserade ekonomin samt regeringens samverkansprogram. Samtidigt hade det varit bra med fler riktade satsningar på skogsnäringen, menar Torgny Persson: 

– För att matcha skogsnäringens behov och de ökade ambitioner som branschen visar för att bidra till såväl tillväxt och sysselsättning i hela landet som till klimatnytta och biologisk mångfald skulle de riktade satsningarna på den skogliga bioekonomin behöva vara ännu större.