Mathias Fridholm: Stark utveckling för träbyggande

Utvecklingen för träbyggande och svenska sågverk fortsätter vara positiv under 2021. Det spår Mathias Fridholm, chef för Svenskt Trä.

2020 uppnåddes ett viktigt mål för svenskt träbyggande. Berätta!  

– Vi har sedan länge jobbat för att öka andelen flerfamiljshus i trä i Sverige. Och nu 2020 nådde vi ett viktigt delmål – 20 procents marknadsandel för träbyggande i flerfamiljshus i Sverige. Det här är i linje med den färdplan vi lämnade till regeringen sommaren 2019 som beskrev hur vi kan klara utmaningarna med ett ökat bostadsbyggande samtidigt som vi ska klara klimatmålen och skapa arbetstillfällen i glesbygd. Sedan länge ligger trä på 90 procent marknadsandel i enfamiljshus, men nu är vi på gång även vad gäller flerfamiljshusen.  

Vad tror du om utvecklingen för träbyggandet under 2021 och framåt? 

– Mycket tyder på att de drivkrafter som finns för träbyggande kommer öka och accelerera de kommande åren. Bland annat hänger allt fler upp sina klimatstrategier på Agenda 2030 och från och med januari 2022 ska alla nya byggnader ha en klimatdeklaration. Det är positivt för träbyggandet och kommer göra det till ett förstahandsval i många fler byggnader än idag. Och blickar vi ut i Europa så bör träbyggandet gynnas av EU:s beslut om en större satsning på att renovera och modernisera byggnader, en så kallad ”renovation wave 

Det snackas också om att trä, och inte minst furu, är på väg att bli inne i inredning igen. Är det 70-talets möbler som gör comeback eller?  

– Det är väl kanske inte gillestugor med gulnad furupanel som trendar högst, även om det också kan vara mysigt! Det vi ser är att många, framför allt yngre designers och formgivare, allt oftare väljer trä i sina arbeten. Man vill jobba med ett förnyelsebart material och gärna experimentera med form, färger och kombinationer med andra material. Dessutom finns det många studier som tyder på att trä i vår inomhusmiljö är bra för vårt välbefinnande. Vi blir lugna och harmoniska, precis som om vi tar en promenad i skogen. Det skapar nya och spännande förutsättningar för furu i inredning och möbler.  

Under 2020 kunde svenska sågverk öka sin export delvis tack vare att Ryssland, Kanada och även Finland inte hade i gång sin produktion som normalt. Nu när de är igång igen, så vad tror du om svenska sågverks exportmöjligheter 2021?  

– Det är alltid svårt att sia om framtiden, men Sveriges sågverk är och kommer inom överskådlig framtid att ha en stor andel på export. Sågverken är väl rustade med starka säljorganisationer på många marknader. Det gör att vi har möjlighet att upprätthålla försäljningen även om en eller flera marknader plötsligt försvagas. Detta såg vi exempel på inte minst under förra våren då vi kunde upprätthålla en stark efterfrågan trots att en del marknader stängde ner helt och hållet under vissa perioder.