Aftonbladet Debatt: Det växer mer skog än vad som avverkas

Replik om läget för svenska skogar

Foto: Simon Gate

Vi välkomnar en konstruktiv diskussion om hur Sverige får mer livskraftiga skogar. Det är viktigt av flera skäl. Ett sådant är att samhället behöver förnybar råvara för att fasa ut fossila material. Men diskussionen behöver utgå från ett helhetsperspektiv. Skogsindustriernas Magnus Berg och Linda Eriksson replikerar om tillståndet i skogarna.

Omkring en procent av den svenska skogsmarken slutavverkas årligen. Återplantering av nya träd efter avverkning är ett lagkrav sedan över ett sekel.   

Siffrorna från Riksskogstaxeringen som artikelförfattarna stödjer sig på är ett urval av det totala svenska skogsbeståndet. Inkluderas även de arealer av skog som skogsägare frivilligt avsatt, samt den skog som skyddas enligt lag, framträder en annan bild.

Den totala avverkningen i Sverige beräknas bli strax under 95 miljoner skogskubikmeter år 2023. Samtidigt ligger tillväxten på runt 120 miljoner skogskubikmeter. Det växer alltså betydligt mer än vad som avverkas i Sveriges skogar.

Klicka här för att läsa hela debattrepliken av Skogsindustriernas näringspolitiska chef Magnus Berg och ansvarige för nationella skogfrågor Linda Eriksson, på Aftonbladets debattsida