
Att återställa natur och förbättra förutsättningarna för den biologiska mångfalden är viktiga mål som Skogsindustrierna välkomnar. EU:s förordning om restaurering av natur (Nature Restoration Law) antogs i juni 2024 och ska nu implementeras i medlemsländerna. Skogsindustrierna uppmanar den svenska regeringen att hitta en balans gentemot andra samhällsmål i den svenska implementeringen.
En central fråga är hur referensvärdena ska fastställas. Lagstiftningen får inte leda till att uttaget från skogen begränsas eftersom vi behöver förnybara material mer än någonsin – för klimatets skull och för att säkra energiförsörjningen.
Det är viktigt att olika samhällsmål är i balans, så att målen med detta förslag är i samklang med målen för klimatet och en hållbar samhällsekonomi. För att samhället ska bli mindre beroende av fossilt kommer vi att behöva mer förnybara och återvinningsbara råvaror och produkter från skogen, för att bygga hus, göra klimatsmarta förpackningar, förnybar energi med mera. Detta måste beaktas i implementeringsprocessen.
Skogsindustrierna uppmanar regeringen att se till så att lagstiftningen genomförs på ett balanserat sätt, exempelvis genom att närma sig övriga EU-länder i bedömningar av naturtypernas status och behov av att återställa naturtyper i områden där de inte finns idag. Medlemsstaterna kan också dra nytta av en gemensam förståelse för hur man väljer effektiva restaureringsåtgärder, balanserade mot andra politiska mål. På så vis kan man återställa naturen och få upp farten i klimatomställningen, och samtidigt minska de negativa effekterna på samhället.
Naturrestaureringslagen (Nature Restoration Law)
EU:s Naturrestaureringslag trädde i kraft i augusti 2024. Lagstiftningen innehåller bland annat bindande mål för restaurering av ekosystem, naturtyper och arter, med delmål för 2030, 2040 och 2050, bland annat avseende:
- Åtgärder för ökad kvalitet i befintliga naturtypsarealer: Dessa ska antingen vara i god status eller omfattas av restaureringsåtgärder till år 2050.
- Åtgärder för att skapa tillräckliga naturtypsarealer: Arealen naturtyper ska uppgå till den så kallade referensarealen – sedan tidigare bedömd i Sverige motsvara 20% av historisk utbredning – till år 2050.
- Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Skogsstyrelsen, Jordbruksverket och Boverket har fått i uppdrag att ta fram förslag till nationell restaureringsplan. Uppdraget ska redovisas senast den 27 februari 2026.
- Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen och SLU har även ett pågående uppdrag om att göra fördjupade analyser och ta fram förslag till reviderad gynnsam referensareal för skogliga naturtyper.
- Senast den 1 september 2026 ska Sverige skicka in restaureringsplan till EU-kommissionen.