Viktiga förtydliganden i skogsutredningen – men förslagen i delbetänkandet behöver samordnas med andra förändringar

Foto: Christian Ekstrand/ Crelle Photography trädstam i granskog

Idag avslutades remissperioden för skogsutredningens delbetänkande. Skogsindustrierna ser flera bra och tydliga förslag i det senaste delbetänkandet från skogsutredningen. Men för att förslagen verkligen ska ge effekt behöver de hanteras i samklang med andra regeländringar för svenskt skogsbruk.

Skogsindustrierna lyfter att dagens otydliga miljöregler skapar stor osäkerhet för skogsägare, industrin och andra aktörer. Den rättsliga osäkerheten har blivit ett stort hinder för investeringar. Att som skogsägare inte veta om man får bruka sin skog i framtiden, leder till tveksamhet i att våga investera i såväl naturvård som tillväxthöjande åtgärder.

Skogsbruk behöver tydliga och långsiktiga spelregler

Skogsbruk är ett långsiktigt arbete, ofta över flera generationer. Då krävs stabila och tydliga regler som gör det möjligt att planera framåt. En självklar del i det är rätten till ersättning om staten begränsar hur marken får användas – det är en grundförutsättning i äganderätten. Samtidigt är det avgörande att skogsägare har rådighet över sin mark, inte bara för att kunna utveckla den kommersiellt, utan också för att vilja bevara och vidareutveckla andra värden.

– Som skogsägare måste man känna sig trygg i att man får bruka sin skog, och om staten beslutar om att stoppa eller begränsa skogsbruket så har man en rätt till ersättning. Utan en tydlig rätt till ersättning ökar osäkerheten att våga investera i både naturvård och tillväxt, säger Magnus Berg, Näringspolitisk chef på Skogsindustrierna.