Skogssommaren 2023: Torrt och vått

Foto: Moelven/SCA: Björn Johansson och Jonas Mårtensson

Sommaren 2023 såg inledningsvis ut att bli en repris av 2018. Men den knastertorra inledningen byttes snart till regnrekord. Både torkan och blötan har ställt till problem för skogsbruket. Men med planering och ny teknik kan kontinuiteten i virkesflödet upprätthållas trots väderlek.

– Vi lärde oss mycket av skogsbränderna 2018 och har idag väl implementerade brandsäkerhetsrutiner, framtagna av SkogForsk och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. I juni förberedde vi oss för att hantera en ökad brandrisk, flytta maskiner till områden med låg brandrisk och arbetade efter en fastställd prioritetsordning, säger Jonas Mårtensson, affärsområdeschef på SCA Skog.

Möjligheten att bekämpa skogsbränder har förbättrats mycket sedan 2018. Inte minst genom att både flygplan och helikoptrar är tillgängliga för brandbekämpning med kort varsel. Det gör att skogsbränder kan bekämpas snabbt innan elden hinner sprida sig.

Regnet större utmaning än torkan

Efter torkan kom en period med stora mängder regn. Regnen hämmade granbarkborrarnas framfart och ökade skogens tillväxt. Samtidigt försämrades både skogsmarkens och vägarnas bärighet, vilket ställde till stora problem för virkesflödet till industrin.

– I Mellansverige där vi är verksamma, har vi jagat områden med bra bärighet hela sommaren. Efter snart 30 år i branschen har jag inte varit med om ett liknade år. Det började redan under fjärde kvartalet 2022, då vi efter en blöt höst hade en fin vinter fram till januari, då det blev mjukare i marken och vi blev tvungna att hugga på platser som inte var planerade att köras på vintern. Det minskade virkesflödet och vårt lager av trakter med god bärighet, vilket vi märker nu, säger Björn Johansson, vd på sågverkskoncernen Moelven.

Även i SCA:s område, från Sundsvall och norrut, har stora mängder regn lett till problem med bortspolade vägar och svårigheter att komma ut med maskinerna i vissa områden.

– Lokalt har det stört virkesflödet, men så här långt går avverkningarna enligt plan. Stillestånd med hänsyn till brandrisken i början på sommaren sänkte inte virkesflödet med mer än fem, tio procent under några veckor, säger Jonas Mårtensson.

Planering ger marginaler

Skogsbruket måste alltid rätta sig efter vädret, men med god framförhållning och flexibilitet kan motståndskraften öka. Möjligheterna att planera avverkningar är bättre än någonsin tack vare ny teknik som ger bra kartinformation om de lokala terrängförhållandena.

– Vi har bra digitala hjälpmedel för att undvika körskador och planera effektiva basvägar. Men det är alltid maskinförarna som i slutänden avgör hur jobbet blir utfört. Därför är det viktigt att de har hög kompetens och ett tydligt mandat att ta de beslut som krävs för att göra ett bra jobb. Moelven äger ingen egen skog och är beroende av långsiktigt goda relationer med skogsägare, och de ställer krav på att jobben utförs med rimliga markskador. Ett mer extremt väder ökar vårt behov av områden som bär skogsmaskinerna i alla väder. Sådana områden, trakter, blir allt mer värda både för oss och skogsägarna, säger Björn Johansson.

Så anpassar SCA skogsarbetet för att minska brandrisken:

Efter den torra sommaren 2018 har SCA tagit fram en lista på hur de arbetar för att undvika skogsbränder i torr skog:

  • Leta avverkningar med lägre brandrisk, till exempel i norrsluttningar, och undvik steniga partier (risk för gnistbildning). Av samma skäl används så korta basvägar som möjligt.
  • Ta av banden på maskinerna, också för att minska risken för gnistbildning.
  • Kör inte den tid på dygnet då det är som varmast och risken för brand är som störst. SCA lade till exempel om skiften till sen kväll, natt och tidig morgon.