Omfattande skador i spåren av Hans

Dispenser skyndar på röjningen

Foto: Norra Skog

Ovädret Hans drabbade ett område i norra Västerbotten hårt. Så mycket som en miljon kubikmeter skog kan ha blåst omkull, och skadorna är värst i ett fem kilometer brett och sju mil långt område mellan Norsjö och Malå. Nu fokuserar både skogsnäring och Skogsstyrelsen på ett snabbt och säkert uppröjningsarbete.

– Vi har många medlemmar vars skog har blåst ned. Även relativt unga skogar har fällts, vilket är ett stort ekonomiskt bakslag för skogsägarna. Det är ännu inte någon fara för virkesvärdet. Insektssäsongen är över och så länge träden har rötter som är i kontakt med mark och vatten går det bra. Vi har lagt upp en plan för att hinna med att avverka så mycket som möjligt innan snön försvårar arbetet. Skogsstyrelsen är behjälpliga med dispenser som gör att vi snabbt kan komma i gång, säger Patrik Jonsson, chef Skog och virke på skogsägarföreningen Norra Skog.

Tidskrävande och farligt arbete

Att upparbeta stormfällt virke med motorsåg är farligt. Både Norra Skog och Skogsstyrelsen råder skogsägare att låta maskiner ta hand om uppröjningen. Man måste vara försiktig och ha utbildning för att arbeta med stora träd som är fastkilade i varandra.

– Eftersom stormfällt virke tar lite längre tid att ta hand om, minskar avverkningskapaciteten. Men finska och baltiska entreprenörer är intresserade av att hjälpa till. Vi ser inget hot mot virkesförsörjningen nu. Extrem väderlek gör det dock utmanande att planera och hålla entreprenörerna med körning över året, säger Patrik Jonsson.

Skogsstyrelsen prövar dispenser snabbt

Även stormfälld skog behöver avverkningsanmälas. Skogsstyrelsen har sex veckor på sig att granska anmälan, först därefter kan skogsägaren avverka. Men det är möjligt att söka dispens från sexveckorsregeln under förutsättning att tre kriterier är uppfyllda:

1) Dispensen kan antas leda till en påtaglig fördel för miljön eller skogsskötseln
2) antas inte medföra olägenhet av betydelse för natur- och kulturmiljön, friluftslivet eller rennäringen,
3) De omständigheter som åberopas för undantag bör inte rimligen  kunnat förutses.

–Nu fokuserar vi på att pröva dispenserna snabbt, med hjälp av förstärkning från andra distrikt. Inledningsvis var kunskapen om grunderna för dispens bristfälliga, men nu upplever vi att det fungerar bra och vi får in fullständiga ansökningar som går fortare att pröva, säger Marie Lundström, ställföreträdande distriktschef på Skogsstyrelsen i Norra Västerbottens distrikt.

Ny teknik underlättar inventering

Drönare och satellitbilder är viktiga hjälpmedel både för att skapa en överblicksbild och en mer detaljerad avverkningsplanering. Norra Skog har utvecklat sitt digitala fältverktyg i snabb takt för att effektivisera fältbesök i svårframkomlig skog och utritning av gränser. Skogsstyrelsen arbetar med att fastställa förödelsen genom att jämföra nya satellitbilder med bilder tagna före stormen.

– Analysen från Malå visar en omfattande stormfällning, men alltför mycket molnighet gör att analysen av området kring Norsjö dröjer. Vi är beroende av  bra satellitbilder för att få underlag på hur mycket och var skogen blåst ned, säger Marie Lundström.

Viktigt att försäkra skogen

– Vi uppmanar alla skogsägare att se över sina försäkringar så att de är skyddade mot storm. Försäkringsbolagen måste nu ta sitt ansvar och se till att reglera skadorna. Det gäller särskilt nedblåst ungskog, med ett lågt virkesvärde idag men ett högt framtida värde, säger Patrik Jonsson.

Skogsstyrelsen blir ofta involverad även i försäkringsärenden, då vissa försäkringsbolag använder dem som oberoende part för att värdera skadan. Inventeringen av försäkringsärendet kan behöva ske innan upparbetningen av virket kan börja och det ökar Skogsstyrelsens arbetsbelastning.