Vart tog papperskassarna vägen?

Foto: Emil Nordin

Handlare rapporterar att det saknas papperskassar i butikerna. De totala leveranserna från svenska bruk har dock varit stabila och produktionen av förpackningspapper har dessutom legat på höga nivåer under 2021. Men leveranserna till den svenska marknaden har minskat.

Efterfrågan på förpackningspapper är stor och intresset för biobaserade material från skogen ökar när både producenter och konsumenter väljer papper framför plast. Inom näthandeln märks ökad efterfrågan på pappersbaserade förpackningar och även produktion av papperskassar samt säckpapper, som används till förpackningar till cement, konstgödsel och produkter som socker, mjöl och hundmat, har ökat.

– Under förra året såg vi stabila leveranser av förpackningspapper från svenska bruk och hade dessutom en ovanligt hög produktion. Till och med november ökade svensk produktion med fem procent till 900 000 ton, jämfört med 2020, säger Katrin Heinsoo, marknadsanalytiker papper och massa på Skogsindustrierna.

Ökad export

Det ökade intresset för förpackningspapper märks även på den internationella marknaden. Detta ledde till kraftigt ökade priser inom de olika segmenten för förpackningspapper och svensk export ökade under 2021. Samtidigt har leveranserna på den svenska marknaden minskat med 14 procent under samma period.

– Sannolikt har en ökad efterfrågan globalt och ökad konkurrens på världsmarknaden lett till att det har varit svårt för svenska aktörer att hänga med i den globala konkurrensen, säger Kerstin Hallsten, chefsekonom på Skogsindustrierna.

Mycket tyder på att marknaden snart är i balans igen:

– Svensk skogsnäring är oerhört framgångsrik på världsmarknaden, och den svenska konsumtionen av förpackningsmaterial och pappersmassa är relativt begränsad i jämförelse. Med en fortsatt hög produktion från svenska producenter tror jag att den svenska marknaden har alla möjligheter att snabbt åter komma i balans, säger Katrin Heinsoo.

Hållbar utveckling

Situationen kan ses som en del i klimatomställningen där efterfrågan på fossila råvaror minskar.

– Det är positivt att efterfrågan på biobaserade material ökar. Att gå från fossila material till biobaserade är nödvändigt om vi ska klara klimatutmaningarna och få en mer hållbar utveckling, säger Kerstin Hallsten.

Det papper som produceras i Sverige delas in i tre grupper; grafiskt papper, förpackningsmaterial och mjukpapper.

Efterfrågan på grafiskt papper (tidningspapper, skriv- och tryckpapper) sjunker och därför produceras det mindre av det.

Efterfrågan på förpackningsmaterial (kartong, förpackningspapper och specialkartong) är fortsatt hög och under 2021 har produktionen legat på höga nivåer.

Mjukpapper används framför allt till toalettpapper, näsdukar och liknande. Under 2021 har efterfrågan minskat något.

Ladda ner bild