Skogsindustrierna ser stora risker med de förslag som utredningen lägger fram. Förordningen i sig har under lång tid kritiserats på grund av dess bristande utformning och många otydligheter. Utredningen konstaterar själva att det föreligger betydande osäkerheter angående tolkningen av flera av de grundläggande bestämmelserna. Då menar vi att det är av största vikt att iaktta stor försiktighet, inte minst med att införa skarpa straffsanktioner.
Lagstiftningens syfte är att minska avskogning i delar av världen där det är ett verkligt problem. Sverige är ett land som, genom sin robusta skogsvårdslagstiftning och en ansvarstagande och hållbar skogsindustri, inte har någon avskogningsproblematik. Risken för skogsförstörelse är också mycket låg. Avskogningsförordningen kommer dock att påverka ett mycket stort antal svenska företag i flera branscher och eventuella överträdelser kommer sannolikt väsentligen att handla om smärre misstag och förseelser, då efterlevnaden kommer att kräva en avsevärd administration och stora resurser.
Konsekvenserna måste vara utformade för, och stå i proportion till, denna kontext. Vi uppmanar regeringen att i kommande proposition inte överimplementera förordningens krav, som redan i sig innebär stora utmaningar. Vad som istället bör eftersträvas är en balanserad implementering, som beaktar faktiska förhållanden och relevanta perspektiv. Vikten av att värna både svensk och europeisk konkurrenskraft kan inte nog understrykas.
Skogsindustrierna lyfter följande synpunkter relaterat till utredningens förslag:
- Överimplementera inte straffsanktionerna
- Peka ut relevant lagstiftning och inkludera inte bestämmelser om skydd för arter i generell mening
- Inför inte en sanktionsavgift på upp till fyra procent av omsättningen
- Finansiera myndigheternas kontroller genom anslag, inte avgift
- Inför områdesskydd för urskogar
- Inför relevanta definitioner av de olika skogstyperna statiskt utskrivna i lag