JGA: ”Jag vet få sektorer som har lika stort inflytande som skogsindustrin”

Foto: JGA claes andersson

Verksamheten vid J.G. Anderssons Söner AB i Linneryd, strax söder om Växjö, startade 1928 – för snart 100 år sedan. Idag drivs företaget av fjärde generationen Andersson och är fortfarande helt familjeägt. Koncernen omsätter cirka 1,3 miljarder kronor och sysselsätter omkring 150 medarbetare inom de olika bolagen.

– Utan en stark känslomässig anknytning till både skogen och bygden tror jag inte att det är möjligt att göra det här jobbet bra. Ett sågverk är alltid tätt sammanlänkat med den skog som omger det – och jag måste vara trygg i att den skogen mår bra idag, för att den ska kunna ge oss den råvara vi behöver imorgon, säger Claes Andersson, koncernchef och fjärde generationen Andersson som äger och driver verksamheten.

– Ständig teknisk och affärsmässig utveckling som förbättrar våra möjligheter att skapa värde ur råvaran är avgörande för att vi ska fortsätta vara relevanta som företag. Våra produkter har en global marknad, vilket innebär att vi inte bara konkurrerar inom Sverige, utan även med aktörer från hela världen.

Hur märks det i er region att skogsindustrin har kraft att göra skillnad?
– För att svara på det måste vi först fråga oss: vad är det egentligen som gör skillnad i ett samhälle? Jag menar att det handlar om tillgång till stabila, välavlönade arbeten som påverkar människors vardag, välmående och trygghet. Det handlar också om stabila skatteintäkter, som möjliggör offentlig service som vård, skola, omsorg och trygghet, och om hur Sverige utvecklas och hur förädling och export fortsätter lägga grunden för vårt gemensamma välstånd.

– Om detta är att göra skillnad, då vet jag få sektorer som har ett lika stort inflytande som skogsindustrin. Hos oss på JGA har vi cirka 150 anställda, och därtill sysselsätter vi minst lika många indirekt – via entreprenörer, maskinleverantörer och transportörer. Det är jobb som skapat trygghet för många familjer i generationer. Skatteintäkterna från löner och våra resultat bidrar ständigt till att finansiera det som gör Sverige fantastiskt; skolor, vård och trygghet.

– Skogsindustrin är också en stark exportnäring. Under 2024 exporterade JGA sågade, hyvlade och förädlade trävaror för cirka en halv miljard kronor. Dessa exportintäkter stärker svensk BNP och kommer även tusentals privata och lokala skogsägare till del som ersättning för deras råvara.

– Det här är den skillnad vi på JGA gör – och när vi skalar upp det till hela Sveriges skogsindustri blir det tydligt vilken kraft vi faktiskt har att påverka och bidra till samhällsutveckling.

Om du fick önska dig något från politiken, vad skulle det vara?
– Jag önskar mig mer dialog och större förtroende för vår bransch – både från politiker och myndigheter. Dagens skogsbruk är något helt annat än det var för tidigare generationer. Målsättningar har förändrats, och det är något vi är fullt medvetna om. Utmaningarna tas på allvar och alla skogsindustrins seriösa aktörer arbetar aktivt med dem

– Det är viktigt att komma ihåg att vi efter ett sekel av aktivt skogsbruk idag har dubbelt så mycket virke i de svenska skogarna jämfört med vad vi hade när JGA grundades. Många indikatorer på skogshälsa, inklusive biologisk mångfald, visar en positiv utveckling. Den utvecklingen är ett resultat av nära samspel mellan skogsindustrin, forskare, politiker, tjänstemän och den breda allmänheten.

– Framöver behöver vi fortsätta detta samarbete, samtidigt som skogsindustrins kompetens måste få vara en central del i hur vi tillsammans utvecklar ett hållbart, aktivt skogsbruk för framtiden.