Marcus Ivarsson: Utvecklingschef, Södra

På tre år har du lyckats få en plats i ledningsgruppen – berätta!

– Jag började som processingenjör och nu är jag utvecklingschef och sitter i ledningen. Det är ganska modigt att sätta en 30-åring i en ledningsgrupp och det är verkligen häftigt att jobba på en arbetsplats som vågar satsa på yngre personer – jag tror att det är ganska unikt.

Finns det någon produkt du är extra stolt över?

– Ja, vårt projekt Once More där vi tagit fram en unik lösning som innebär att vi kan återcirkulera textilmaterial och få ut det i vår textilmassa. Hittills har det inte funnits någon aktör som i stor skala kan återvinna textilfiber från blandmaterial. Vi separerar bomull och polyester och blandar in bomullsfibern i vår textilmassa. Så till skillnad från att elda upp kläder på soptippen som man gör idag kan vi nu återcirkulera den!

Vad hade du för bild av Södra innan du började?

– Själva produkten, pappers- och textilmassa, lät ju inte särskilt spännande eller modern. Jag hade en bild av gamla produkter och "gammalt tänk". Där blev jag motbevisad. Vi ligger ju helt rätt i tiden om man ser till samhällsdebatten kring hållbarhet och klimat. Vårt företag är ju hållbart rakt igenom!

Hur är ni hållbara rakt igenom menar du?

– Vår råvara, träd, växer och binder koldioxid. Våra produkter, pappersmassa och textilmassa, ersätter oljebaserade förpackningsmaterial, oljebaserad textil som polyester eller bomull som tar extremt mycket vatten och landmassa i anspråk. Sen så har vi alla biprodukter som att restvärme från våra bruk försörjer nästan hela Karlshamns kommun med fjärrvärme. Eller att vi får över tallolja som förädlas till biodiesel eller metanol som också är bra drivmedel från skogsråvara.

Varför skogsindustrin och Södra?

– Jag har alltid velat jobba med något som har en positiv påverkan på vår värld. På södra tillverkar vi pappers- och textilmassa som kan ersätta oljebaserade produkter. Min insats kan bidra till att vi får ett bättre klimat.

Hur ser du nu på att det är en bransch som är "gammal"?

– Långsiktigheten i skogsindustrin, både historiskt men också framåt, ger en trygghet och skapar ett slags lugn på arbetsplatsen. Jag har svårt att se att vi skulle sluta använda papper, köra bil, bygga hus, köpa kläder – våra produkter kommer att efterfrågas även i framtiden, om inte ännu mer på grund av hållbarhetsaspekten.