Emma Hellqvist: Account Executive, Billerud

Du hyllar förpackningen som en hållbarhetshjälte – hur tänker du?

– Förpackningar är en central del av vår vardag och kan lösa många av våra hållbarhetsutmaningar. Genom att göra förpackningar av förnybara råvara kan vi minska användningen av fossila alternativ, förpackningen kan dessutom hjälpa till att minska matsvinn. Dess främsta uppgift är att skydda livsmedel så att vi kan ta tillvara den mat vi producerar på vår planet.

Hur viktigt är det för dig att jobba med hållbara lösningar?

– Det är jätteviktigt! Jag tycker inte att det räcker att sopsortera för att känna att jag bidrar till en omställning. Vi har bara en planet – därför måste vi ta ansvar och jobba för hållbara företag med hållbara produkter. Vill vi att våra barn ska växa upp till en bra värld så måste vi gemensamt fokusera på att ta fram hållbara lösningar.

Du är Account Executive på Billerud – vad innebär det?

– Jag är ansvarig för försäljning av ett speciellt papper, Fibreform, som är extra töjbart. Det är ett unikt material som kan utmana plast på flera områden, vilket är fantastiskt ur ett hållbarhetsperspektiv. Pappret har exempelvis använts för att göra sugrör till engångsdrycker, återanvändningsbara shoppingkassar, tråg till mat, kaffekoppar och handtag – ett smart sätt att ersätta engångsalternativ av plast! Mycket av min roll handlar om utvecklingsprojekt, att hjälpa kunder förstå materialets funktioner och hur de kan använda det i sina produkter. Kunderna finns framför allt i Europa men vi växer i Asien och Nord- och Sydamerika. Det blir en del resande i mitt jobb och då främst till Storbritannien, Ryssland, Ukraina och Israel där jag stöttar försäljningsagenter.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får jobba med en förnybar råvara inom en framtidsbransch som kan göra skillnad. Det är häftigt att få den lokala och nära kopplingen till skogen och skogsbruk samtidigt som jobbet är extremt globalt och påverkar hela världen eftersom förpackningar behövs överallt.

Vilka fördomar hade du om branschen innan du började?

– Ja, det var väl att det mestadels var gamla gubbar som jobbade i slamriga pappersbruk där de luktade illa. Så är ju inte fallet där jag jobbar på Billerud. Branschen har stort fokus på innovation och massvis med unga söker sig hit vilket gör att det just nu är en otroligt bra mix av människor, både gamla och unga. Och visst, pappersbruken låter ganska så högt men när jag vet att det produceras material till förnybara produkter tycker jag inte att ljudet låter lika illa längre.