Forskarskola förstärks med AI-forskning

Foto: Johan Olsson

FORSKNING Omställningen till ett hållbart, fossilfritt samhälle pågår för fullt och biobaserade produkter och material spelar en avgörande roll. På Företagarforskarskolan Resurssmarta processer fortskrider arbetet för att stärka svensk konkurrenskraft genom ny forskning och utbildning. Satsningen har pågått i ett och ett halvt år och förstärks nu med AI-forskning.

– Resurssmarta processer sammanför doktorander och forskare inom kemiteknik med processindustrin för att långsiktigt stärka Sveriges konkurrenskraft. Målsättningen är att vara en sammanhållen utbildningsmiljö som jobbar tätt med industrin, säger Merima Hasani, forskare på Chalmers och koordinator för Företagsforskarskolan. 

Det nära samarbetet med industrin gör att forskningen är relevant och att resultaten direkt kan komma till användning i företagens omställningsarbete. Bakom forskarskolan och satsningen på en stärkt konkurrenskraft står det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation som är en branschöverskridande satsning med målet att utveckla nya material, produkter och tjänster baserade på förnybar råvara. Bioinnovations vision är att Sverige ska ha ställt om till en cirkulär bioekonomi till 2050.

Unikt fokus

– Resurssmarta processer har ett unikt fokus på processteknik, som inte funnits under de senaste årtionden. Det finns en nära kontakt med industrin både i forskningsarbetet och inom undervisningen. Genom att också fokusera på att utbilda doktorander kan vi bidra till att säkerställa en långsiktig kompetensförsörjning, säger Merima Hasani.

Nu utökas forskarskolan med en AI-satsning.

– Med en ständigt pågående digitalisering ligger det helt rätt i tiden. För oss innebär det ett nytt område där vi kommer att arbeta med AI för och inom skogsindustrin. Det är spännande att kunna använda industrins och massabrukens data i forskningssyfte, på så vis kan vi förbättra både resurseffektiviteten och processutvecklingen. AI-satsningen gör alltså ett tätt samarbete ännu tätare, säger en märkbart nöjd Merima Hasani.

Ökat intresse

Hon har redan märkt av de positiva effekterna av det nära samarbetet med industrin. Det har blivit lättare att rekrytera doktorander.

– De täta kontakterna med industrin säkerställer att vi arbetar med relevanta frågeställningar i omställning mot en fossilfri bioekonomi. Det betyder jättemycket, inte minst för att doktorander får jobba i en miljö där de kan se hur kunskapen de genererar gör nytta. Det är väldigt motiverande, säger Merima Hasani.

Utvecklar svensk industri
Företagsforskarskolan Resurssmarta processer syftar till stärkt konkurrenskraft för svensk industri genom nya forskningsresultat, kompetensförsörjning genom utbildning och föryngring, samt breddade personliga nätverk för industri och akademi. 

Satsningen koordineras av Chalmers, KTH och forskningsplattformen Treesearch. De nya tjänsterna inom AI finansieras via Stiftelsen Gunnar Sundblads forskningsfond och Skogsindustrins forskningsstiftelse.