Skogsindustrierna välkomnar forskningssatsningen Impact Innovation

Världens främsta bioraffinaderikoncept, cirkulära lösningar för material, kemi, livsmedel och textil från biomassa samt fortsatt utveckling kring trä och träbyggande. Det är prioriterade områden när Skogsindustrierna är med och lägger grunden för en ansökan till en av Sveriges största forskningssatsningar – Impact Innovation.

Vinnova, Energimyndigheten och Formas lyser nu ut medel för förberedelseprojekt inför ansökningar till Impact Innovation.

Skogsindustrierna tar tillsammans med kemi- och textil- och livsmedelsbranscherna första stegen för en ansökan till ett förberedelseprojekt. Arbetet sker i nära samverkan med akademi, institut och företag och i dialog med andra aktörer som har intresse av Impact Innovation. Fler aktörer som vill delta välkomnas i den fortsatta processen. Målet med ansökan är att Sverige ska fortsätta vara en av världens ledande nationer för utveckling av de gröna näringarna med skogen, jordbruket och haven som bas. Satsningen ska lägga grunden för framtidens hållbara och cirkulära lösningar.

Unik potential

– De gröna näringarna har unik potential att bidra i omställningen till en fossilfri framtid, och Sverige är ett av länderna som är i den absoluta forskningsfronten inom den biobaserade utvecklingen. Detta är styrkor som vi gemensamt kan bygga vidare på i en Impact Innovation-satsning för den biobaserade industrin, säger Torgny Persson, forsknings- och innovationsdirektör på Skogsindustrierna.

Från Sveriges Textil- och Modeföretag, TEKO, ser man möjlighet till viktig forskning:

– En hållbar produktion av textil och textila produkter är vital för att kunna flytta hem produktion. Viktiga delar är digitalisering, robotisering och AI, men också att det finns kunnig personal till våra framtida fabriker. Detta skulle också möjliggöra kortare ledtider, mindre överproduktion och möjlighet att i större utsträckning tillverka kundanpassade produkter – något som är viktiga forskningsområden som vi vill utveckla framåt, säger Ulrika Simonsson, hållbarhetsansvarig på Sveriges Textil- och Modeföretag, TEKO.

Fakta Impact Innovation

Energimyndigheten, Formas och Vinnova genomför under hösten 2022 en utlysning om förberedelseprojekt inom Impact Innovation. Forskningsfinansiärerna vill med den här utlysningen stärka förutsättningarna för uppbyggnad av nya aktörsdrivna och långsiktiga innovationsprogram för systemomställning. De nya programmen ska adressera områden med bred samhällsrelevans för att säkerställa större systemeffekter och tydligt bidra till global konkurrenskraft genom omställning för hållbar utveckling.

Här kan du läsa mer om förberedelseprojektet inom Impact Innovation.