Nya analyser från Skogsstyrelsen visar vägval för skogen

Foto: Björn Leijon / Emil Nordin

Uttaget av råvaror från skogen kan öka fram till 2035, men inte mycket. Det visar Skogsstyrelsens nya skogliga konsekvensanalyser, SKA 22. Skogsstyrelsen visar också att efterfrågan på svenskt virke kommer att öka i framtiden och att behovet av politiska avvägningar är större än tidigare.

– Skogen förväntas räcka till oerhört mycket. Världens befolkning ökar och behöver ännu mer byggmaterial, förpackningar, papper, och hygienprodukter. Vi  måste fasa ut det fossila för klara klimatmålen och samtidigt skapa förutsättningar för biologisk mångfald. Skogsstyrelsens analyser ger ett värdefullt underlag för de avvägningar som behöver göras, säger Linda Eriksson, talesperson i skogspolitiska frågor på Skogsindustrierna.  

Skogsstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att visa på konsekvenserna av olika inriktning på skogsbruket. Konsekvensanalysen utgår från ett antal scenarier där landets skogar nyttjas och sköts på olika sätt samt visar möjliga konsekvenser av detta på 100 års sikt.  

Det finns utrymme att öka avverkningen

Skogsstyrelsen bedömer att den högsta hållbara avverkningsvolymen fram till 2035 ligger i intervallet 95–100 miljoner skogskubikmeter per år. Analysen visar att det finns ett visst utrymme för att öka den årliga avverkningen fram till 2035 jämfört med avverkningen under perioden 2016–2020, men utrymmet är begränsat.  

– Råvara och produkter från skogen är centrala i den gröna omställningen. Vi måste fortsätta bruka skogen och göra det med stor hänsyn till biologisk mångfald. Scenarierna visar att ett ökat fokus på bevarande och skogens roll som kolsänka minskar möjligheterna att tillverka alla de produkter som efterfrågas i samhället, säger Linda Eriksson. 

Ökad tillväxt i skogen ger framtida valfrihet

Tillsammans med andra intressenter har Skogsstyrelsen publicerat en rapport med 88 konkreta åtgärder för att nå en 20-procentig ökning av skogstillväxten till 2050.  

– Nu måste alla kraftsamla för att det ska bli verklighet. Därtill bör Skogsstyrelsen ha fått ett regeringsuppdrag att genomföra en stor rådgivningskampanj mot skogsägarna för att främja tillväxten i skogen. Ökad tillväxt är positivt oavsett om den ska användas för mer råvara till produkter eller som kolsänka - det ger framtida valfrihet, säger Linda Eriksson. 

– Skogsstyrelsen har presenterat intressanta scenarier som vi nu ska analysera vidare, avslutar Linda Eriksson. 

Läs mer om SKA 22 på Skogsstyrelsens hemsida