Bra att regeringen vill vara en offensiv part i den gröna omställningen

Foto: Johannes Frandsen/Regeringskansliet

I sin regeringsförklaring underströk statsminister Ulf Kristersson (M) det allvarliga säkerhetspolitiska och ekonomiska läget i Sverige och omvärlden. Men också vikten av framtidstro och den svenska förmågan att samla sig för att tillsammans ta sig igenom svåra tider. Inte minst betonade statsministern vikten av goda förutsättningar för näringslivet för att möta en annalkande lågkonjunktur.

– Regeringens fokus på näringslivets villkor som grund för jobb- och välfärdsskapande är välkommet. Det är glädjande att regeringen tydligt deklarerar att den helhjärtat kommer att stå upp för ett hållbart svenskt skogsbruk och att man ska vara en offensiv partner i arbetet för en hållbar, grön omställning, säger Viveka Beckeman, vd för Skogsindustrierna.

Regeringsförklaringen lyfter fram det svenska skogsbrukets roll för det svenska klimatarbetet, och den växande skogens roll för den biologiska mångfalden. Regeringen avser att stärka skyddet för äganderätten inom vissa områden.

– Vad regeringens formuleringar betyder i praktiken återstår att se. Från Skogsindustriernas sida har vi gott hopp om en konstruktiv dialog och debatt om de lagstiftningsprocesser som pågår i EU och här hemma. Tidö-avtalet som ligger till grund för regeringsbildningen nämner inte skogen. Men vi vet sedan tidigare att det råder en stor samsyn kring skogsfrågor partierna emellan, något som Skogsindustriernas valenkät visade.

Energikrisen är en av de allvarligaste kriserna regeringen har att hantera på kort och lång sikt. Höga el- och drivmedelspriser är kännbara för skogsnäringen. Energiförsörjningen får stort utrymme i regeringsförklaringen. Regeringens målsättning är att Sverige ska gå från ett hotande elunderskott till ett överflöd av fossilfri el. Ny kärnkraft är i fokus för regeringen, men samtidig betonas att all ny elproduktion som stärker kraftsystemet behövs.

– Skogsindustrierna välkomnar alla initiativ för att öka elproduktionen. Skogsnäringen har unikt goda möjligheter att öka branschens bidrag till elförsörjningen. Men det förutsätter att skogsbränslen får användas för energiändamål, och att utbyggnaden av vindkraft på skogsmark tillåts sätta fart på allvar och inte, som nu, fastnar i långdragna juridiska processer.

Regeringen pekar också ut behoven av ökat underhåll av svensk infrastruktur.

– Det är nog första gången som ordet ”gods” finns med i en regeringsförklaring och det lovar gott för alla transportintensiva branscher. Likaså att landsbygds- och infrastrukturfrågor ska hanteras i samma departement.

Regeringen kommer presentera sin budget senast den 15 november. Den lär ge fylligare vägledning om hur regeringen ser på frågor som är viktiga för skogsnäringen och för en hållbar utveckling.