Utredning vill inte skattebefria materialåtervinnare

Foto: Björn Leijon

”Avfallsbeskattning - En fråga om undantag?” heter den statliga utredning som har tittat på möjligheterna att undanta verksamheter från avfallsskatten och avfallsförbränningsskatten. Utredningen presenterades den 8 mars.

– Tanken med beskattning av avfallsförbränning är att gynna återvinning och den cirkulära ekonomin. Problemet idag är att även företag som arbetar med materialåtervinning beskattas och här föreslår tyvärr inte utredningen att de undantas, säger Helena Sjögren, miljödirektör på Skogsindustrierna

Materialåtervinningsföretag beskattas när de energiåtervinner fraktioner som inte går att använda till nya material. Det gäller till exempel återvinning av mjölkkartonger där fibern tas till vara och används till nya produkter medan den tunna plastfilmen på insidan av förpackningen bränns för att den inte kan återvinnas.

Helena Sjögren menar att skatten motverkar sitt syfte, en utveckling mot en mer cirukär ekonomi, så länge den omfattar de företag som framför allt arbetar med återvinning av material.

Även expertmyndigheten Skatteverket har framfört kritik mot avfallsförbränningsskatten och i sin interna utredning från hösten 2021 konstaterat att den är ineffektiv. Myndigheten menar att skatten inte styr verkningsfullt mot de mål som motiverar skatten.

Utredningen föreslår inte heller undantag för beskattning av vatten som följer med avfallet.

– Jag önskar att regeringen ser möjligheterna med att gynna den cirkulära ekonomin genom att riva hinder och ta bort skatten på avfallsförbränning, säger Helena Sjögren. 

Här kan du ta del av hela utredningen.