DEBATT: Skogsnäringens värde för Värmland

Foto: Michael Engman person sitter i en skördarmaskin

Värmland är ett av landets mest betydelsefulla skogslän. Här finns det som behövs för att leda utvecklingen mot en hållbar och motståndskraftig bioekonomi, skriver Skogsindustriernas vd Viveka Beckeman i Nya Wermlands-Tidningen.

Skogsnäringen är en grundpelare i det värmländska näringslivet som gör skillnad för den regionala livskraften. Flera och viktiga värden för länet har sin grogrund i skogen. Den ger arbetstillfällen, genererar skatteintäkter och skapar inte minst en betydande nytta för klimatet genom vidareförädling av fossilfri och förnybar skogsråvara i olika typer av material och produkter.

Skogsnäringen utgör 12 procent av regionens totala förädlingsvärde, vilket motsvarar drygt 15 miljarder kronor. Dessutom är skogsindustrin en grogrund för kringliggande branscher och verksamheter. Till exempel leverantörer av utrustning och tjänster men även teknik- och forskningsdrivna start-up-företag.

Direkt och indirekt sysselsätter skogsnäringen i Värmland drygt 11 175 personer. Som landets största transportköpare är skogsindustrin en central kugge i regionens transportsystem med dess järnvägar och vägar. Tack vare ett aktivt skogsbruk underhålls miltals av skogsbilvägar över hela länet. Det är en oerhört viktig infrastruktur till nytta för såväl militär beredskap som för friluftsliv.

I takt med klimatomställningen växer efterfrågan på fossilfria och cirkulära produkter från skogsindustrin. Detta innebär stora möjligheter för Värmland, med skogen som bas för en grönare och mer hållbar framtid. Den växande skogen och de biobaserade produkter och material som framställs i länet spelar en betydande roll för klimatet. Genom att lagra kol, ersätta fossilintensiva material och bidra till att minska de globala fossila utsläppen.

Alla dessa värden är viktiga men de går inte att ta för givet. Skogsindustrin har i en branschgemensam Framtidsagenda satt upp tre löften som vi ska uppnå till 2040. Det handlar om att öka vår klimatnytta, att göra våra produkter helt fossilfria och återvinningsbar samt bidra till en rikare biologisk mångfald.

Som en del i detta arbete vill Skogsindustrierna tillsammans med skogsindustriföretagen fördjupa vår dialog med viktiga aktörer i Värmland om gemensamma framtidsmöjligheter och utmaningar. En sådan fråga gäller fortsatt och hållbar tillgång till råvara. Men även fungerande och konkurrenskraftig infrastruktur och att investeringsvilja inte bromsas av segdragna tillståndsprocesser.

Dialog är också ett sätt att möta och hantera den oroliga omvärlden, präglat av bland annat handelskonflikter och kriget i Ukraina. I en sådan geopolitisk kontext blir självförsörjning och motståndskraft allt viktigare. Samtidigt är fortsatt global handel en förutsättning för Värmlands skogsnäring. Efterfrågan från EU och resten av världen på vardagsprodukter baserade på trä, papper och kartong genererar jobb och tillväxt i länet.

Detta är bakgrunden till att företrädare för länets skogsindustriföretag och regionala aktörer i dag träffas i Karlstad för samtal om ambitioner, ansvar och förutsättningar för ökad samverkan som kan möjliggöra skogsnäringens olika nyttor i den gröna omställningen. Men också om dess funktion för länets beredskap och försvarsförmåga.

Värmland är ett av landets mest betydelsefulla skogslän. Här finns det som behövs för att leda utvecklingen mot en hållbar och motståndskraftig bioekonomi. Från skogsbruk och industriproduktion till innovationsförmåga och kompetens. Tillsammans kan vi se till så att den värmländska skogsnäringen blir en grön framtidskraft för klimat och för samhälle.

Klicka här för att läsa debattartikeln på Nya Wermlands-Tidningens debattsida.