Höjda banavgifter för godståg

Foto: Mostphotos närbild på järnväg

Under de senaste åren har banavgifterna för järnvägstransporter i Sverige ökat avsevärt. Regeringens uppdrag till Trafikverket att se över banavgifterna i det statliga järnvägsnätet är välkommet då kostnaderna idag är alltför höga för svensk skogsindustri. En följdeffekt av detta är att det motverkar övergången från väg- till järnvägstransporter.

Varje år fraktar skogsindustrin cirka 17 miljoner ton skogsprodukter på järnväg. För skogsindustrin som är en av de största transportköparna i landet, innebär höjda banavgifter en ekonomisk utmaning som även kan leda till högre utsläpp när företag tvingas välja vägtransport istället för järnvägstransport. Resultatet av Trafikverkets översyn ska redovisas senast den 30 juni 2025. 

Skogsindustrierna anser att:

  • En mer flexibel banavgiftsstruktur behövs, som tar hänsyn till det samhällsekonomiska värdet av att transportera tunga gods via järnväg istället för väg
  • Regeringen bör vidta åtgärder för att justera banavgifterna, samt, i väntan på att Trafikverkets utredning är klart; medge undantag från de höjningar som ålades godstransporter i december 2024. 
  • Rätt åtgärder är avgörande för att säkra både konkurrenskraft och hållbarhet för skogsindustrin och andra tunga industrier i Sverige.
  • Enbart de avgifter som EU anser obligatoriska ska tas ut, samt att dessa obligatoriska avgifter fördelas klokt mellan olika tåg. Det är först då som banavgifterna blir ett starkt styrmedel för att öka kapaciteten på järnvägen. Sverige är ett export och importberoende land med långa avstånd både inom landet och till våra kunder i Europa. Därför behöver Svenska myndigheter vara extra smarta när den nya modellen för banavgifter nu sätts
  • Miljökompensation och andra kompensationsåtgärder är kortsiktiga lösningar, som kan vara nödvändiga ibland. Men på lång sikt underlättas näringslivet av långsitkiga styrmedel varför miljökompensation inte bör ses som en långsiktig komponent i den nya banavgiftsmodellen.