
Granbarkborren är en naturlig del av skogens ekosystem, men arten kan orsaka stora skador på skogen. Här får du veta mer om orsaker till granbarkborrens angrepp, konsekvenser och hur angreppen kan förebyggas.
Vad är granbarkborrar?
Granbarkborren är en cirka 4 millimeter lång skalbagge. I Sverige finns det cirka 90 arter av barkborrar, varav cirka 30 av dem lever på gran. Granbarkborren är den enda av alla barkborrar som kan döda stora och friska granar.
Hur uppkommer angrepp av granbarkborrar?
Granbarkborren angriper främst försvagade eller torrstressade granar. Genom att borra sig in i dem och föröka sig i tunnlarna som den skapar, dödar den granarna. Långvarig torka, stormfällningar och andra skador gör träden mer mottagliga för angrepp. Till exempel ledde den varma och torra sommaren 2018 till att många granar blev torrstressade, vilket skapade optimala förhållanden för granbarkborrens förökning.
Hur påverkas det angripna virket och vad kan man göra av det?
Förutom att angripna träd dör, kan det angripna trädet drabbas av blånadssvampar som missfärgar veden, s.k. blånad. Även om blånad inte alltid påverkar virkesstyrkan, kan det minska dess estetiska värde och därmed priset på marknaden.
Trots blånad kan det angripna virket användas till konstruktionsvirke, brännved eller flis. I vissa fall kan det även användas för sågning, särskilt om det tas om hand snabbt efter angreppet. Läs mer om blånad på Svenskt Träs webbplats.
Hur påverkar granbarkborrar virkesflödet?
Storskaliga angrepp av granbarkborre kan leda till stora mängder skadat virke som snabbt måste tas om hand. Detta påverkar hela kedjan från skog till industri, med ökade kostnader och logistiska utmaningar.
Hur förebygger man granbarkborreangrepp och vad ska man göra om man får angrepp?
Det finns sätt att bekämpa granbarkborren. Genom kunskap, information och skogsskötsel kan risken för angrepp minska. Skogsstyrelsen och skogsägarföreningarna har genomfört stora informations- och utbildningsinsatser för att skogsägare ska inspektera sin skog i högre utsträckning än vanligt och snabbt plocka ut angripna träd. Följ länkarna nedan för att läsa mer:
- Länk till Skogsstyrelsen om tecken på angrepp
- Länk till Skogsstyrelsen om bekämpning av granbarkborre
Granbarkborren i Europa
Stora delar av Centraleuropa har Det senaste decenniet haft torra och varma somrar, vilket har gynnat granbarkborrarna. I länder som Tjeckien har detta fått katastrofala konsekvenser, då man inte agerat på angreppen i tid. 2018 var 20 miljoner kubikmeter angripna, året innan 2,5 miljoner kubikmeter. Det här är varnande exempel som pekar på vikten av att agera kraftfullt.
Sverige och Norden har en betydligt mer aktiv skogsskötsel än Centraleuropa, vilket har fördelar i kampen mot barkborrarna. En fördel är att angrepp av skadeinsekter upptäcks tidigare. En annan att vi under lång tid har arbetat med skogsträdsförädling, vilket ger förutsättningar för mer livskraftiga träd som bättre kan stå emot angrepp.