Vida: ”Vi vill att alla känner stolthet över att få bidra i klimatfrågan”

Foto: Martina Wärenfeldt camilla milton

I de södra delarna av Sverige verkar Vida-koncernen, Sveriges största sågverkskoncern. Här jobbar 1600 medarbetare på totalt 24 produktionsanläggningar.

– Våra produkter kommer från hållbar svensk skog och exporteras till runt 40 länder årligen, berättar Camilla Milton, personalchef på Vida.

Även om fokus ligger på konstruktionsvirke rymmer verksamheten även tillverkning av träemballage, biobränslen, strö till stall och hustillverkning. 

– Träd är en fantastisk råvara där hela stocken tas tillvara på och skapas värde av. Vi och skogsägarna behöver varandra. Det är inte förrän en stock har blivit vidareförädlat och sålt till en kund som det skapats ett ekonomiskt värde. Där är vi skogsägarnas länk ut till kunder över hela världen, säger Camilla Milton.

– Vi har också tagit fram en ny gallringspolicy som hjälper skogsägare att få ut mer värdefullt timmer ur varje skog, mer sågbart virke ur varje träd, mer stormtåliga bestånd och mindre vägareal genom växande skog.

Hur märks det i er region att skogsindustrin har kraft att göra skillnad?
– Våra anläggningar ligger i små samhällen, och är i många fall den dominerande arbetsgivaren. Det gör att vi är viktiga för en levande landsbygd och att skapa sysselsättning. Där vill vi vara med och ta ansvar. Ett konkret sätt vi gör det på är att vi årligen sponsrar mer än hundra föreningar där barn- och ungdomsidrott står i fokus, säger Camilla Milton.

Vidas verksamhet skapar många arbetstillfällen. Det börjar i skogen där entreprenörer tar hand om och skördar skogen. Råvaran transporteras sedan med hjälp av speditionsföretag till fabrikerna och slutligen därifrån till kunderna.

– I våra produktionsanläggningar skapas det vid sidan av vår egen personal arbetstillfällen. Vi behöver till exempel elektriker, underhållspersonal, lokalvårdare med flera, som inte är vår egen personal. Man brukar säga att skogsindustrin sysselsätter ytterligare 2-3 personer per egen anställd, förklarar Camilla Milton.

Om du fick önska dig något från politiken, vad skulle det vara?
– Omloppstiden i skogen är lång och därför är det viktigt att det finns tydlighet och långsiktighet kring lagar och regler som berör skogen. Det gäller inte minst direktiv från EU och hur de ska implementeras i svensk lagstiftning. De senaste exemplen är avskogningsförordningen (EUDR) och CSRD, reglering om hur företag ska rapportera sin hållbarhet.

– Vidare önskar jag en större förståelse för svensk äganderätt och svenskt skogsbruk, och att svenska skogsägare inte ska behöva kompensera för andra länders utsläpp, avslutar Camilla Milton.