
Med anor från 1800-talets bruksorter i Värmland har Nordic Paper vuxit till en internationell aktör inom specialpapper. Med hållbarhet i fokus producerar koncernen starka kraftpapper och naturligt fettresistenta livsmedelspapper för kunder över hela världen.
Nordic Paper är en svensk papperskoncern med tillverkning i Sverige, Norge och Kanada. Här jobbar cirka 700 medarbetare varav majoriteten i Värmland. Företagets historia sträcker sig tillbaka till 1871, då massaproduktion startar i Bäckhammar.
Med tiden har verksamheten vuxit genom sammanslagningar och förvärv, men alltid med långfiber från hållbart brukade skogar som grund. I dag levererar Nordic Paper sina produkter till över 80 länder, med användningsområden som sträcker sig från e-handelspåsar och bärkassar till muffinsformar och bakplåtspapper.
– Vår styrka ligger i kombinationen av förnybara råvaror, tekniskt avancerad produktion och ett djupt ansvarstagande för miljön. Vi arbetar målmedvetet med att minska vårt klimatavtryck och investerar just nu stort i ny vattenhantering för att värna det lokala vattendraget Visman, säger Anita Sjölander, vd på Nordic Paper.
Företaget är sedan 2020 börsnoterat men har kvar sina rötter i de små samhällen där bruken en gång grundades.
– Vår framtid formas i mötet mellan lokal förankring och global efterfrågan. Vi vill bidra till en hållbar värld genom att i nära samverkan med våra kunder tillverka naturliga produkter som verkligen behövs, säger Anita Sjölander.
Hur märks det i er region att skogsindustrin har kraft att göra skillnad?
– Skogsindustrin i vår del av Sverige hänger tätt samman – det ena företagets biprodukt är ofta den andres råvara. I Bäckhammars massabruk förädlas flis från närliggande sågverk till pappersmassa. Samarbetet gör att omkring 30 procent av vår råvaruförbrukning bygger på lokalt producerad sågverksflis. Medelavståndet för råvaran är endast tio mil, vilket minskar transporterna och gynnar den regionala värdekedjan, säger Anita Sjölander.
Men allting handlar inte bara om papperstillverkning och att vara en stabil arbetsgivare. Man är också en motor för utveckling i bygden.
– Bland annat samarbetar vi med yrkeshögskoleutbildningar för framtidens operatörer. Vi undervisar i hållbarhetsfrågor och tar regelbundet emot praktikanter. Det handlar om ansvar – inte bara för skogen, utan för nästa generation, fortsätter Anita Sjölander.
Om du fick önska dig någonting från politiken, vad skulle det vara?
– Jag skulle vilja att våra politiker, både nationellt och inom EU, ser helheten. Att de aktivt stöttar och står upp för skogsindustrins produkter. Skogen kan bidra med mycket mer än att bara binda koldioxid. Skogen ger produkter som kan ersätta fossilbaserad plast, bidra till ökad biologisk mångfald, skapa rekreationsvärden – och inte minst driva på den gröna omställningen, avslutar Anita Sjölander.