
Med rötter i en liten bysåg i Halland har Derome vuxit till Sveriges största familjeägda träindustri. Genom en komplett leveranskedja från skog till färdigt hus satsar koncernen på hållbar utveckling, innovation och ett minskat klimatavtryck.
Derome är Sveriges största familjeägda träindustri med cirka 2 500 medarbetare. Verksamheten startade 1946 när Karl Andersson köpte en bysåg och började såga för egen räkning. Ryktet om den goda virkeskvaliteten spred sig och snart började Karl sälja till kunder i närområdet.
Sedan dess har verksamheten utvecklats och blivit alltmer diversifierad. Basen är fortfarande produkter från skogen, men idag omfattar koncernen även tjänster inom logistik, maskinuthyrning, fastighetsutveckling, bostäder, takstolar och emballage samt ett femtiotal bygghandelsbutiker.
– Vi har en unik kedja av verksamheter, från skog till färdigt hus. Tack vare att vi har hela kedjan kan vi säkerställa kvalitet, leveransförmåga och punktlighet. Vi arbetar kontinuerligt för att minska vårt klimatavtryck och våra transporter är numera i det närmsta helt fossilfria, säger Anders Carlsson, hållbarhetschef på Derome AB.
Sedan millennieskiftet är det den tredje generationen som driver familjeföretaget.
– Som familjeföretag bestämmer vi själva vilken framtid vi vill investera i. Vi gör det med drivkraften att tillsammans med medarbetare, kunder och partners bygga en framtid vi är stolta över, menar Anders Carlsson.
Hur märks det i er region att skogsindustrin har kraft att göra skillnad?
– Skogen skapar stora möjligheter och våra verksamheter bidrar till en levande landsbygd. Genom bolagets utvecklingsresa kan vi erbjuda arbeten inom en rad områden som på ett eller annat sätt har en koppling till skogen.
– Allra tydligast är nog detta i Halland, där hälften av företagets anställda arbetar. Genom en träbaserad och komplett leveranskedja utvecklar vi bostadsområden med lågt klimatavtryck. Det handlar om allt från flerfamiljshus i sju våningar till hela trädgårdsstäder. Mycket av det vi arbetar med handlar om innovation och kunskapsutveckling som i sin tur stärker regionens utveckling, säger Anders Carlsson.
Om du fick önska dig något från politiken, vad skulle det vara?
– Långsiktighet! Skogen växer långsamt och förvaltas av generationer innan skörd. Därför behöver våra beslutsfattare ha längre tidsperspektiv. Med skogsvårdslagen som stöd bedriver vi i Sverige ett klokt och hållbart skogsbruk med stor andel certifierad skog utöver grundläggande lag. Inom EU vill man att skogen bara ska få stå och vara en koldioxidsänka. Men det är bättre att ta vara på skogen och skapa långlivade, hållbara produkter som i sin tur kan lagra koldioxid och som kan ersätta produkter med högre klimatavtryck.