En industri med kraft att göra skillnad

Den svenska skogsindustrin är ryggraden i svensk ekonomi. Vi är en av världens största exportörer av massa, papper och sågade trävaror, bidrar till intäkter till Sverige och sysselsättning i hela landet. Våra produkter är en förutsättning för att nå klimatmålen. Här finns kraft att göra skillnad.

Skogsnäringen sysselsätter cirka 140 000 personer i Sverige. Jobben finns ofta på landsbygden och över hela landet. Inom branschen finns ett brett spektrum av tjänster med olika krav på utbildningsnivåer.

Skatteintäkterna från de som är sysselsatta inom skogsnäringen räcker till att finansiera motsvarande 30 000 jobb inom vård, skola och omsorg. Ett jobb inom skogsindustrin har betydelse för hela orten.

Folk på trottoar i svensk stadsmiljö med utslagna träd.
Foto: Roland Magnusson / Mostphotos

Sverige är en av världens största exportörer av massa, papper och sågade trävaror. 80 procent av skogsindustrins produkter exporteras. Det ger ett viktigt bidrag till vårt lands handelsbalans och välfärd.

Skogsindustrin är en viktig pusselbit i arbetet för att hejda klimatförändringarna globalt. Enligt Naturvårdsverket uppgick Sveriges utsläpp av växthusgaser till 44,4 miljoner ton CO2e år 2023.

Enligt beräkningar för 2024 uppskattas skogsnäringens samlade klimatnyttor – från växande skog, lagrat kol i träprodukter och substitutionseffekter – till 97 miljoner ton koldioxidekvivalenter (CO2e). Då är även de egna utsläppen inkluderade. Skogsnäringens positiva effekter är därmed mer än dubbelt så stora som Sveriges alla utsläpp av växthusgaser. Det är främst tack vare växande skog som binder koldioxid och de effekter som uppstår när träbaserat väljs framför fossilbaserade alternativ. Den koldioxid som trädet fångat in fortsätter nämligen att lagras som kol i allt som görs av trä – som brädor och förpackningar. De träbaserade produkterna innebär även lägre utsläpp, och är bra för klimatet.

plantering i skogen
Foto: Michael Engman

2023 planterades mer än 400 000 000 skogsplantor och Sverige är idag ett skogrikt land. 3 procent av ytan bebyggd medan närmare 70 procent är skog. Men så har det inte alltid sett ut. Industrialiseringen ledde till en stor aptit på virke och omfattande avverkningar. Idag finns, tack vare ett aktivt skogsbruk med lag om återplantering, dubbelt så mycket trä i skogen jämfört med hur det var för hundra år sedan. Dagens plantor växer bättre, träden står tätare och växer snabbare. Att på vetenskaplig grund utveckla skogsbruksmetoder är en viktig faktor till framgången, och i en tid där klimatförändringar med extremväder skapar nya förutsättningar, är detta arbete fortsatt mycket viktig.

Kraft att göra mer

Den svenska skogsindustrin vill skynda på en grön omställning som omfamnar en hållbar utveckling såväl ekologiskt som ekonomiskt och socialt. Det är grunden för Skogsindustrins Framtidsagenda som presenterades 2023, och som bygger på tre löften inom cirkularitet, klimat och biologisk mångfald.