Substitution

Vad är egentligen substitution och vad innebär substitutionseffekten? Och hur kan produkter och material från skogen bidra till att hejda klimatförändringarna? Läs mer om hur vi kan hjälpa klimatet genom att använda skogsprodukter i större utsträckning.

Substitution och substitutionseffekten

  • Substitution innebär att ersätta eller byta ut något mot någonting annat. I klimatsammanhang används begreppet för att belysa att fossila utsläpp uteblir när olja ersätts av biobaserad råvara i våra material och bränslen. Till de biobiobaserade råvarorna hör trä, massa, papper och kartong.

    Läs mer om produkter, material och bränsle från skogen.

  • Substitutionseffekten är klimatnyttan som uppstår som en följd av att träbaserade produkter och bränslen ersätter produkter och bränslen som antingen är tillverkade av olja eller som har krävt mycket fossilbaserade energi för att tillverkas. Träbaserade produkter är förnybara och biobaserade och orsakar inga, eller mycket små, fossila utsläpp.

  • Det görs genom att man räknar ut mängden utsläpp av växthusgaser som kan undvikas. För varje produktkategori beräknas först hur mycket utsläpp en alternativ produkt skulle släppa ut för att uppnå samma funktion som den träbaserade produkten. Resultatet är en faktor som visar hur mycket utsläpp, i ton koldioxidekvivalenter (tCO2e) som undviks per mängd trä i träprodukten, också uttryckt i tCO2e. Till exempel, en kubikmeter sågade trävaror motsvarar ungefär 1 tCO2e och kan hålla undan cirka 1,2 tCO2e utsläpp (från fossila bränslen och cement).

    Nästa steg är att multiplicera faktorn med mängden produkter som levereras för att räkna ut hur mycket utsläpp som undviks för hela produktkategorin. Slutligen summeras alla produktkategorier för att få fram den totala mängden utsläpp av växthusgaser som hålls undan.

    Företag och organisationer kan använda ISO-standardserien ISO 13391 för att bedöma och rapportera klimatnyttan med träbaserade produkter – läs mer om standarden på Svenska Institutet för Standarder (SIS) webbplats här.

    Läs mer om skogsindustrins framtidslöfte för ökad klimatnytta.

  • Klimatförändringarna beror på den stora mängd fossila utsläpp som mänskligheten ger upphov till. För att hindra utvecklingen krävs en minskning av de fossila utsläppen.

    En central del i detta är att minska upptaget av olja och dess användning i material och produkter. De kan delvis ersättas av biobaserade material såsom trä. Vid beräkningar av träbaserade produkters klimatnytta framgår att substitutionseffekten står för drygt hälften av den. Övrig klimatnytta skapas av kolinbindning i växande skog och skogsbaserade produkter.

    Läs mer om skogsindustrins framtidslöfte för ökad klimatnytta.

  • Ja. Träets beståndsdelar har fantastiska egenskaper som gör att det går att få fram material som är lika hårt som stål och lika mjukt som plast och bomull. Skogsbruket skulle i ökande grad kunna leverera basråvara till industrier som idag tillverkar produkter från fossil olja. I så kallade bioraffinaderier kan skogsråvaran förädlas och material framställas till exempelvis fordonsbränsle, bioplaster och textilier.