ISO-standard visar hela klimatnyttan

ISO-standarden 13391 ger företag och organisationer som använder skogsråvara ett praktiskt tillvägagångssätt för att beräkna och rapportera träbaserade produkters klimatnyttor.

Hur fungerar ISO-standarden?

Standarden visar den koldioxid som årligen binds in i skogen och i träprodukter samt de utsläpp som undviks när fossilbaserade material väljs bort till förmån för träbaserade. Även fossila utsläpp tas i beaktande, till exempel transporter som sker med fossila bränslen. Standarden ger en helhetsbild av klimatnyttan för företag och organisationer inom träbearbetning och tillverkare av träbaserade produkter. Standarden kan även används till att räkna ut skogsnäringens klimatnytta på nationell nivå. Läs mer om standarden på SIS:s webbplats här.

Standarden redovisar separata siffror för skogsnäringens klimateffekter:

  • netto kolinlagring i skog
  • netto kolinlagring i träbaserade produkter
  • utsläpp från skogsnäringens värdekedja, och
  • potentiellt undanhållna utsläpp från alternativa produkter

Kopplat till FN:s klimatmål

Centralt för standarden är att den kopplar trä och träbaserade produkter till de två huvudsakliga klimatmålen som fastställts i FN:s klimatkonvention (UNFCCC):

  • Minska utsläpp av växthusgaser från fossila bränslen och industriprocesser – det viktigaste målet för att motverka klimatförändringar.
  • Öka upptaget och lagringen av kol i naturliga ekosystem – det vill säga att binda kol, exempelvis i skogar eller i träprodukter.

Vad är en ISO-standard?

En standard är en gemensam lösning på ett återkommande problem. Det kan till exempel handla om hur produkter tillverkas, tjänster levereras eller hur information ska rapporteras. Syftet är att göra det enklare att samarbeta internationellt, höja kvaliteten, öka säkerheten och minska onödiga skillnader mellan länder eller branscher.

ISO, the International Organization for Standardization, har medlemmar från 174 länder. Alla standarder utvecklas enligt en process som inkluderar en publik remiss. Arbetet sker med oberoende tekniska experter som nominerats av ISO:s medlemmar. Från första förslag till slutlig publicering tar det vanligtvis tre år att utveckla en standard. Svenska Institutet för Standarder (SIS) är den svenska medlemmen i ISO.

Läs mer om ISO, the International Organization for Standardization på deras webbplats här.

Läs mer om Svenska Institutet för Standarder (SIS) på deras webbplats här.