Ekonomi och välfärd

Foto: Michael Engman kontrollrum i pappersbruk

Skogsindustrin är en av de mest betydande sektorerna för svensk ekonomi och spelar också en viktig roll för EU och den europeiska marknaden.

Svensk skogsindustri ger varje år ett betydande bidrag till ekonomisk tillväxt, sysselsättning och hållbar utveckling i Sverige och EU. 60 procent av det som svensk skogsindustri producerar förädlas vidare av företag inom EU – till hus och andra byggnader, till förpackningar, kläder, hygienprodukter och mycket mer.

Vilket ekonomiskt värde skapar svensk skogsindustri?

Skogsnäringen är en av Sveriges viktigaste branscher. Den är spridd över hela Sverige och har stor regional betydelse. I många regioner fungerar branschen som nav för sysselsättning, utveckling och ekonomisk tillväxt. Varje jobb inom skogsnäringen skapar i genomsnitt ytterligare två jobb inom branschen eller andra branscher. Värdekedjan, som startar i skogsbruket, fortsätter i skogsindustrin och går vidare ut till kunder globalt, involverar många andra branscher, såsom maskinleverantörer, transportsektorn, IT, forskning och utveckling för att nämna några.

Av svensk industris totala sysselsättning, export, omsättning och förädlingsvärde svarar skogsindustrin för 9-12 procent.

Hur bidrar skogsindustrin till Sveriges handelsbalans?

Skogsindustrin är starkt exportinriktad, och eftersom råvaran och övriga insatsvaror till största delen är inhemsk och importen av trä, papper och massa relativt liten, ger skogsindustrin ett betydande bidrag till Sveriges handelsbalans.

Hur mycket skogsprodukter exporterar Sverige?

Av massa- och pappersproduktionen exporteras omkring 90 procent och motsvarande för sågade trävaror är cirka 75 procent. Här är EU:s inre marknad inräknad. Det gör svensk skogsindustri till en av världens största exportörer av den här typen av produkter.

Hur många arbetar inom skogsnäringen?

Totalt sysselsätter skogsnäringen omkring 140 000 personer i Sverige årligen. Då räknas de som arbetar i produktionen på sågverk och massa- och pappersbruk, men också underleverantörer, till exempel de som transporterar timmer och de som arbetar med administration eller med export av skogsnäringens produkter.