
Du jobbar som civilingenjör inom digital transformation och skoglig planering – vad innebär det egentligen?
– I grunden handlar mitt jobb om att med hjälp av teknik och data bidra till ett mer effektivt och hållbart skogsbruk. Jag jobbar i olika projekt där jag programmerar, analyserar data och utvecklar digitala lösningar, till exempel utvecklingen av ett datalab för delning av skoglig data eller utvärdering av volymfunktioner i skogen. Det är ett jobb som blandar klassiskt ingenjörsarbete med insikter från skogsbruket och det gör det både utmanande och kul.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
– Jag sitter mycket vid datorn, programmerar och analyserar data, men det är också mycket samarbete med kollegor och andra projektparter. I vissa projekt har vi till exempel varit ute och observerat timmerbilschaufförer för att förstå deras arbetsvardag. Det är spännande att det kan vara så varierat! Jag gillar problemlösningen, att sitta med något klurigt och sedan bolla med kollegor tills vi hittar en bra lösning tillsammans.
Vad pluggade du innan du började jobba?
– Jag läste civilingenjörsprogrammet System i teknik och samhälle (STS) i Uppsala, med inriktning mot IT. Det är en tvärvetenskaplig utbildning där man får både teknisk spets och samhällsperspektiv. Jag valde kurser med fokus på programmering, dataanalys och modellering, sådant jag använder mycket idag.
Vad från utbildningen har du haft mest nytta av i jobbet?
– Förmågan att snabbt sätta mig in i nya områden och lösa problem. På STS läste vi många olika kurser, och det har lärt mig att anpassa mig och se samband. Jag har också haft nytta av kurser i programmering, men också av det mer mänskliga perspektivet, som att förstå användarnas behov och genomföra intervjuer. Det är ofta så vi får in värdefull input till våra tekniska lösningar.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att det är meningsfullt. Jag får använda min tekniska kompetens för att bidra till något positivt – ett mer hållbart och effektivt skogsbruk. Och så är det väldigt kul att jobba i tvärvetenskapliga team, där man lär sig av kollegor med olika bakgrunder. Det är en häftig känsla när vi löser problem tillsammans!
Hur var det att ta klivet från student till arbetsliv?
– Jag blev faktiskt positivt överraskad, det är roligare än jag trodde! Jag var lite orolig att inte hitta min plats, men på Skogforsk har jag verkligen landat rätt. Här finns en snäll och inkluderande kultur, och jobbet är både utmanande och varierat. Jag kände inte alls till branschen innan, men blev nyfiken när jag insåg att man kunde kombinera teknik, innovation och skog, det hade jag aldrig kopplat ihop tidigare.
Vad hade du för bild av skogsindustrin innan du började?
– Jag tänkte nog mest på skogshuggare i flanellskjorta, haha. Men nu vet jag att det är en bransch full av högteknologi, forskning och innovation. Här jobbar ingenjörer, jägmästare, biologer och många andra – det finns en bredd som jag inte kände till.
Vad tycker du att fler borde veta om skogsbranschen?
– Att det är en bransch med stor bredd och flera nyanser, med mycket utrymme för innovation och ny teknik – det händer mycket spännande i skogen. Mycket arbete handlar om att använda skogen på ett hållbart och smart sätt.
Har du något tips till studenter som funderar på framtiden?
– Våga ta det lugnt och stressa inte för mycket. Det viktigaste är att hitta något som känns meningsfullt, där du trivs och får utvecklas. Tänk också på hur du vill att din arbetsdag ska se ut – gillar du att vara ute, koda, leda projekt eller prata med människor? Det kan ge ledtrådar om vad du borde söka dig mot. Och kom ihåg – det är okej att prova sig fram.