Jerker Jäder, forskningschef på SCA

Inför Forskningsagendans dag 2025

Foto: Johan Olsson Jerker Jäder

Möt Jerker Jäder, forskningschef vid SCA, som är en av årets talare på Forskningsagendans dag som går av stapeln den 15 januari 2025. Han uppdaterar oss på ämnet om framtidens fiberbaserade produkter och bioraffinaderier.

Varför behövs en gemensam forskningsagenda?
– För att gentemot beslutsfattare, finansiärer och forskningsutförare peka ut de områden som vår bransch anser vara i mest behov av forskning – och därmed forskningsmedel.

– Givetvis består skogsindustrin av företag med olika strategier och prioriteringar men i agendan har vi formulerat det som vi kan samlas kring.

Vad händer inom mitt område?
– Stora investeringar i SCA de senaste åren visar att dagens produkter, exempelvis kraftliner, kartong och sulfatmassa, också är framtidens produkter. Det är viktigt att komma ihåg. Dessutom kommer digitala verktyg att ge hela industrin nya möjligheter inom många områden, från skogsbruk till logistik och kundsupport.

– Givetvis kommer jag också att tänka på SCAs stora investeringar de senaste åren. De är tecken på den styrka och framtidstro som finns i branschen. Massa- och pappersprocesserna fortsätter att utvecklas mot högre produktivitet och för att möta kundernas allt högre förväntningar på kvalitet och hållbarhet.

– Omvärldens, inte minst medias, synpunkter på skogsägande och skogsindustri har också fått oss att vässa våra egna argument. Branschen som helhet blir allt bättre på att framhålla den klimatnytta vi gör och hur viktiga våra produkter är för att minska beroendet av fossila råvaror.

– Självklart händer det mycket på andra håll också: Stora investeringar, helt nya produktkoncept och vidareutveckling av etablerade processer och produkter. Ett exempel är de 3D-formade/gjutna, fiberbaserade produkter som vi nu på allt fler ställen ser ersätta plast.

Vad tycker jag är den mest spännande forskning som pågår just nu?
– Det händer mycket spännande inom mitt eget företag, SCA. Utöver det tycker jag att det sker ganska mycket hos forskningsutförare både i Sverige och utomlands.

– Om jag ska lyfta fram något specifikt blir det forskarskolan Resurssmarta processer (RSP). RSP är något så sällsynt som en forskningssatsning inom processteknik för, inte minst, massaindustrin. Förutom de resultat som kommer fram bidrar RSP till en nödvändig kompetensförstärkning inom de processtekniska områdena vid flera av våra lärosäten.