DEBATT: Den gröna omställningen finns i skogen

Foto: Michael Engman kontrollrum i pappersbruk

Sverige är ett skogsland. Skogsindustrin är ryggraden i svensk ekonomi och klimatpolitik. Vi i svensk skogsindustri är stolta över det vi åstadkommit så här långt, men vi vill och kan mer. Ge oss rätt förutsättningar och effektivt samarbete mellan näringsliv, forskning och politik så kommer vi leverera. Det skriver Ulf Larsson, vd SCA, Lotta Lyrå, vd Södra, Henrik Sjölund, vd Holmen, Hans Sohlström, vd Stora Enso, Ivar Vatne, vd Billerud och Viveka Beckeman, vd Skogsindustrierna på DI Debatt.

Sverige står inför betydande utmaningar. Flera stora industriella projekt kopplade till den gröna omställningen tappar fart, arbetslösheten stiger och vi går mot en demografisk utveckling med färre unga och fler äldre. För ett stort och glesbefolkat land som Sverige gör sig frågan om att kunna bo, arbeta och leva i hela landet sig ständigt påmind. I detta läge kan skogsindustrin spela en ännu viktigare roll.

Sverige är ett skogsland. Skogsindustrin är ryggraden i svensk ekonomi och klimatpolitik. Vi är en av världens största exportörer av massa, papper och sågade trävaror och vi bidrar till sysselsättning och skatteintäkter i hela Sverige. Nya siffror från SCB visar att enbart kommunala och regionala skatteintäkter från de som sysselsattes i skogsindustrin 2022 motsvarar lönekostnaderna för nästan 30 000 arbetstillfällen i välfärdssektorn. Vi skapar ekonomisk tillväxt som når ut till varje hörn av landet. Direkt och indirekt sysselsätter vår näring 140 000 personer.

Vår positiva klimatnytta är mer än dubbelt så stor som de svenska utsläppen. Skogsindustrins produkter lagrar kol och erbjuder alternativ som kan ersätta fossilbaserade material. Vi möjliggör hållbart träbyggande, levererar förpackningar som går att återvinna flera gånger om, producerar hygienprodukter som behövs i vardagen och genererar fossilfri energi. Mellan åren 2021 och 2023 uppgick skogsindustrins investeringar – i bland annat ny teknik, utrustning eller anläggningar – till 42 miljarder kronor.

Sverige har en unik tillgång genom vårt aktiva och hållbara skogsbruk. Genom att plantera 400 000 000 plantor varje år ser vi till att skogarna växer. Idag finns det dubbelt så mycket trä i den svenska skogen jämfört med för hundra år sedan. Det är genom skogen som samhället får resurser att genomföra den gröna omställningen. Detta är särskilt viktigt i en tid när fler profilerade projekt för industrins gröna omställning brottas med stora utmaningar.

Svensk skogsindustri är dedikerad att öka klimatnyttan och bidra till livskraftiga skogar med en rikare biologisk mångfald. Detta är ambitioner som är förenliga. Branschen har gemensamt antagit en Framtidsagenda med tydliga mål till 2040. På samma sätt är vi dedikerade att fortsätta bidra till sysselsättning och skatteintäkter i hela landet, och till exporten som är så viktig för Sveriges ekonomi.

En långsiktigt god tillgång på skogsråvara är en central faktor för branschens kraft att göra skillnad och för kraften i den gröna omställningen. Just nu finns ett antal allvarliga risker mot denna, i form av nationella genomföranden av EU-lagar och försämrad tillväxt i skogen. Sverige som skogsindustrination behöver därför agera på tre områden:

  1. För att öka tillväxten i skogen behövs en kraftsamling. Ett nationellt tillväxtmål och aktiva skogsbruksåtgärder kan bidra till att både kolsänka och råvarutillgången ökar. Det krävs en kombination av insatser – alltifrån ökade kunskaper för skogsägare till tillväxtfrämjande metoder i form av val av plantmaterial, minskade betesskador och gödsling på delar av marken. Regeringen borde ge ett sådant samlat uppdrag till Skogsstyrelsen.
  2. För att vara konkurrenskraftiga framåt krävs mer forskning och innovation för att fortsätta utveckla skogsbruket och råvarans möjligheter att ersätta det fossila. Ett viktigt område är klimatanpassning, ett annat hur vi kan minska markpåverkan och ytterligare ett är hur vi kan öka användningen av digitala verktyg. Regeringen behöver främja den skogliga forskningen och mer statligt finansierad forskning borde riktas mot framtidens skogsbruk.
  3. För det tredje är det viktigt att Sverige implementerar EU-lagstiftningar på ett ansvarsfullt sätt. Ett sådant exempel är den nyligen beslutade naturrestaureringslagen, där Sverige har möjlighet att påverka införandet på nationell nivå. Det är möjligt att kombinera ett effektivt naturvårdsarbete som fortsätter att gynna biologisk mångfald med ett säkerställande av en fortsatt hållbar tillgång på skogsråvara. Här ligger det i regeringens händer att hitta en balans för vilket naturvårdsarbete Sverige ska bedriva.

Att Sverige är ett skogsland innebär både ett ansvar och fantastiska möjligheter att göra ännu större skillnad framåt. Men detta är helt beroende av tillgång till skogsråvara. Det krävs för att kunna göra satsningar som kan bidra till fler jobb. Det behövs för att fasa ut det fossila, öka branschens klimatnytta och trygga framtida exportintäkter.

Vi i svensk skogsindustri är stolta över det vi åstadkommit så här långt, men vi vill och kan mer. Det kräver att förutsättningarna på de centrala punkter vi lyft landar rätt, ett jobb vi behöver göra gemensamt mellan politik, näringsliv och forskning. Vi vet att Sverige har kompetensen, erfarenheten och kraften att göra skillnad. Låt oss använda den.

Klicka här för att läsa debattartikeln på Dagens Industris debattsida.