”Det är värdeförstöring att inte använda mer blånat virke”

Foto: Mostphotos/Setra

Granbarkborrarna fortsätter att plåga skogsbruket. Bristen på regn gör de torkstressade granarna känsliga för angreppen, samtidigt som många skogsmaskiner, som skulle kunnat få ut det drabbade virket ur skogen, står stilla på grund av brandrisken. Det påverkar sågverkens råvaruförsörjning.

Blånat virke är trä som drabbats av en missfärgning, på grund av en ganska harmlös svamp. Trots att de blåa fläckarna på virket inte påverkar hållfastheten är det svårt att få avsättning för materialet på den svenska och europeiska marknaden.

– Alla marknader är inte lika känsliga för blånat virke, den kinesiska och framför allt den amerikanska marknaden använder det. Men när konjunkturen går ned på minskar avsättningsmöjligheterna där och vi behöver hitta köpare även i Sverige och Europa. Utmaningen är att förändra synen på användningen av blånat virke inom en byggbransch som inte har sett det på länge, säger Christian Nielsen, trävaruanalytiker på Skogsindustrierna.

Blånat virke är inget nytt

Virke med angrepp av blånadssvampar är egentligen ingenting nytt. För många inom byggsektorn är dock blånad synonymt med dålig lagring och gammal torkteknik. Idag är blånaden är oftast ett skönhetsfel som uppstår i samband med barkborreangrepp eftersom svampen sprids av barkborrarna. Blånaden är alltså inte ett tecken på sämre hållfasthet, men de gamla föreställningarna lever kvar.

– Blånad har varit ett återkommande problem när virke ska lagras på sommaren. Bevattning av virkeslagren har löst en del av problemen, men volymerna har inte varit större än att de har kunnat exporterats eller impregnerats. Om granbarkborreskadorna ökar så är det värdeförstöring att inte använda mer blånat virke inom den svenska byggsektorn, säger Olle Berg, direktör för marknad och affärsutveckling på sågverkskoncernen Setra.

Produktutveckling för ökad avsättning av blånat virke

Blånadssvampen orsakar ingen nedsättning av hållfastheten på virket, däremot kan angripna områden få en avvikande ton vid målning och lättare ta upp fukt. Men inbyggt i konstruktioner är inte detta något problem. Nya byggelement så som korslimmat trä, som bland andra Setra producerar, är en potentiell marknad för blånat virke.

– Korslimmat, så kallat KL-trä, kan tillverkas av virke som håller tillräckligt hög hållfasthetsklass, utseendet spelar i det fallet ingen roll. Generellt kan man säga att ungefär tio procent av virket i en KL-konstruktion är synligt, säger Olle Berg.

En sak är i alla fall säker. Mer blånat virke kommer att behöva avsättas på den svenska marknaden om granbarkborreangreppen fortsätter.

– Kunskapen om hur virket kan användas måste öka, och där har sågverk och byggbransch ett gemensamt ansvar för att sprida information. Kanske ska man till och med släppa fram blånad i synliga applikationer inomhus, där det inte behöver målas. Det skulle kunna bidra till en nödvändig och välbehövlig attitydförändring och tryggare konsumenter. För att klara klimatmålen måste vi fasa ut fossila material och använda råvaran från skogen. Då kan vi inte rata blånat virke,­­ säger Christian Nielsen.

Vad är blånat virke?

Träet får en blåaktig ton som kommer från en svamp (Ophiostomatales) när den växer inne i veden. Blånad uppkommer ofta i samband med barkborreangrepp och sprids av barkborrarna i beståndet. Tillväxten av svampen kan ske vid låga temperaturer men är snabbast i temperaturer omkring 25 grader. Ofta kan angripna bestånd avverkas i tid för att ta hand om virket och för att minska risken för vidare spridning. Även om ett angripet bestånd avverkas medan träden är friska, föreligger risk för blånad i virket.

Blånad påverkar framför allt virkets utseende och vattenupptagning, men har ingen eller försumbar inverkan på virkets hållfasthet. Blånadsvirke kan därför användas i icke synliga konstruktioner som är skyddade för väta, såsom regelväggar, balkar, massivträkonstruktioner eller takstolar.

Det blånade virket har dock högre vattenupptagning, vilket innebär att det inte ska användas i delar av konstruktionen som utsätts för regn, som till exempel fönster, utomhuspaneler, takinbrädningar och liknande eller där det behöver målas.

Blånad har inga kända effekter på människors hälsa.


Läs mer om blånat virke här.