”Det ser inte ljust ut”

Torkan gör det svårt att bekämpa granbarkborrar

Foto: Mats Carlén/Skogsstyrelsen

Torkan får allvarliga konsekvenser för skogsbruket. Granbarkborrarna gynnas av torkan och angriper och dödar torkstressade granar. Samtidigt försvåras granbarkborrebekämpningen och avverkningen av angripna träd av torkan, eftersom brandrisken satt mycket av arbetet med skogsmaskiner att pausas i väntan på regn.

– Det är knastertorrt i skog och mark. Efter det senaste mötet med skogsskadegruppen för Svealand och Götaland är den sammantagna bilden oroväckande. Granbarkborrarna gynnas av situationen och vi ser tecken på en syskonkullsvärmning. Det ser inte ljust ut, säger Kerstin Ström, skogskonsulent med ansvar för granbarkborre hos Skogsstyrelsen.

Hög brandrisk och lågt grundvatten är illavarslande

Hittills har 2023 oroväckande likheter med torråret 2018. Kartan över skogsbrandsrisken från Myndigheten för skydd och beredskap (MSB) lyser rött över nästan hela landet. Inte heller kartan från Sveriges geologiska undersökning, SGU, som visar de aktuella grundvattennivåerna ser bra ut.

Regeringen har nyligen hållit pressträff om höjd beredskap inför torka och skogsbränder. Sedan 2018 har förmågan att släcka skogsbränder stärkts, bland annat med vattenskopande brandssläckningsflygplan och helikoptrar. Inom skogsbruket har maskingrupperna höjt den egna förmågan att släcka och upptäcka bränder vid arbete i skogen.

– Vi måste prioritera brandrisken före granbarkborrarna. Men det torra vädret ger också ett bra tillfälle att upptäcka det bruna borrmjölet som granbarkborrarna lämnar på trädens bark. Skogsstyrelsen uppmanar skogsägare att gå ut och inventera och märka skadade träd, så att de snabbt kan avverkas och virkesvärdet räddas. Det gäller också där maskinerna står på grund av brandrisken, så att granarna är färdigutmärkta när arbetet kan köra igång igen, säger Kerstin Ström.

En andra svärmning på gång

Skogsstyrelsens svärmningsövervakning visar på något större fångster i granbarkborrefällorna i östra Götaland och västra Svealand. Det är ett tecken på att föräldradjuren är klara med äggläggningen och nu svärmar igen. Längs Norrlandskusten har huvudsvärmningen börjat.

– Det kan dock vara svårt att dra helt säkra slutsatser om risken för allvarliga angrepp baserat på fällfångsterna. Att många barkborrar dras till fällorna kan innebära att granarna är motståndskraftiga. Efter torkan 2018 var Småland utsatt, men året efter fanns hälften av alla skador i Sörmland och Örebro län. Det är lätt att tänka på granbarkborreangreppen som en front som drar över landet, men riktigt så är det inte. Det finns granbarkborrar överallt men blir det torrt och varmt och granarna försvagas så kan de bli lokala utbrott, säger Kerstin Ström.

Allvarliga konsekvenser

– Granbarkborrarna förstör stora virkesvärden och brandrisken påverkar virkesflödet. En utdragen torrperiod får konsekvenser på sikt för sågverkens och massabrukens råvaruförsörjning. Virkeslagren ger visserligen en buffert, men även de minskar om det inte kommer regn snart, säger Linda Eriksson, ansvarig för skogsfrågor på Skogsindustrierna.