”EU står inför flera stora ödesfrågor”

Foto: Pressbild/Svenska institutet för europapolitiska studier Svartvit bild på Göran von Sydow

I juni är det dags för EU-val. Ett nytt Europaparlament, en ny kommission och ett nytt politiskt program väntar. Under rubriken ”Vart är vi på väg i EU-politiken?” bjuder Skogsindustrierna och LRF Skogsägarna in till ett digitalt seminarium den 23 januari. En av talarna är Göran von Sydow, chef för myndigheten Svenska institutet för europapolitiska studier.

Hallå där, Göran von Sydow! Vilka frågor tror du kommer att prägla årets EU-val?

– Vi står just nu inför flera stora ödesfrågor för vår samtid. Vi ser en tilltagande spänning i världspolitiken som är utmanande för EU:s del. Ursprungsidén var att EU som en ”mjuk makt” skulle främja handel och utbyte, men nu ställs helt nya krav på unionen. Omvärldsfrågorna präglas av kriget i Ukraina, och jag tror att politikområden som försvar och säkerhet kommer att utvecklas. Samtidigt är Ukraina, tillsammans med flera andra länder, på väg in i ett EU-medlemskap. 

– Förutom omvärldsläget finns det ett antal stora, viktiga politikområden. Klimatpolitiken har ju varit en viktig fråga under den här mandatperioden. Nu ska klimatpaketet Fit for 55 genomföras och frågan är hur nästa steg ser ut. Ekonomin är ett annat viktigt ämne. Hur ska Europas tillväxt stärkas? Hur förhåller vi oss till den kinesiska konkurrensen? Hur undviker vi en djup och långvarig lågkonjunktur? frågar sig Göran von Sydow och fortsätter:

– Utöver detta har vi migrationspolitiken. Man har till slut enats om Migrationspakten, men åsikterna är många, samtidigt som de utmaningar som demokratin möter i flera medlemsländer väcker stor internationell uppmärksamhet.

Det låter som om EU-samarbetet just nu står inför många stora utmaningar. Vilka är de stora hoten som du ser?

Förväntningarna är stora på att EU enat ska möta alla dessa frågor. Men EU är ju inte en stat, utan ett samarbete. Efter Brexit finns inga direkta hot om nya utträden – men sammanhållningen inom EU är alltid en stor utmaning. Man har lyckats hålla ihop i frågor som rör kriget i Ukraina, men hur väl kommer man att klara att vara beslutsfäig framöver, om det dessutom är ännu fler medlemsstater?

Vad har EU då för möjligheter att möta dessa hot?

– Många frågor är gränsöverskridande och de enskilda länderna klarar inte att lösa dem på egen hand. Samarbetet är viktigt för att klara hantera frågor som klimat, migrationspolitik och relationerna med Ryssland och Kina. Om man inte gör det tillsammans kommer det inte bli någon ordning alls, och samarbetena inom EU fördjupas hela tiden. 

I förra EU-valet röstade 55 procent av svenskarna, jämfört med riksdagsvalet där motsvarande siffra var nästan 85 procent. Hur ska man lyckas locka fler att hoppa upp från sofflocket och gå och rösta?

Jag tror att det är viktigt att försöka få väljarna att förstå vad det är som står på spel. Europarlamentet har stor makt, så vilka som sitter där har stor betydelse för vilken väg EU tar.  

Vill du höra Göran von Sydow utveckla sitt resonemang?

Brysselnätverket Wood Be Better drivs gemensamt av Skogsindustrierna och LRF Skogsägarna. Den 23 januari kl 13.00 sänds det digitala seminariet ”Vart är vi på väg i EU-politiken?”. Förutom Göran von Sydow kommer även EU-parlamentarikerna Emma Wiesner, C, Erik Bergkvist, S, Jessica Polfjärd, M, och Pär Holmgren, MP, samt Lotta Lyrå, vd och koncernchef på Södra, att delta. Seminariet hålls på svenska. Anmäl dig till Wood Be Better den 23 januari här.