Hur påverkas ni av svinpesten?

Träkoncernen AB Karl Hedin äger skog i det drabbade området

När svinpesten slog till i somras drabbade restriktioner flera av de skogsföretag som arbetar inom den smittade zonen. Ett av dem var träkoncernen AB Karl Hedin, som dels äger över 13 000 hektar skog i området, dels driver ett sågverk i trakten.

Hallå där, John Andersson Gull, råvaruchef på AB Karl Hedin Råvara. Hur påverkas ni av svinpesten nu? 

– Läget har förbättrats eftersom den smittade zonen har blivit mindre och att vintervädret har gjort fler områden tillgängliga för avverkning utanför zonen. Vi har dock ett stort innehav och många avverkningsrätter är fortfarande inlåsta i området.

På vilket sätt påverkades verksamheten av de restriktioner som svinpesten förde med sig? 

– Vi har inte kunnat genomföra planerade skogsbruksåtgärder inom den smittade zonen för varken våra leverantörers eller vår egen räkning. Vi har heller inte fått tillåtelse att avsluta pågående åtgärder. Det har medfört minskad åtkomst av både kontrakterade avverkningsrätter hos de skogsägare som vi har avtal med, och bolagets eget skogsinnehav. Det i sin tur har gett begränsad möjlighet att tillgodose råvaruleveranser till våra industrier.

– Vi tappade produktionsvolym när avverkningsmaskiner tvingades avbryta sina uppdrag och det tog tid att sanera, flytta ut och starta maskinerna igen på nya platser utanför zonen. Dessutom minskade också inleveranserna till följd av det skogs- och väglager som blev instängt.

Vilka åtgärder fick ni sätta in? 

– Framför allt har arbetet varit inriktat på att flytta maskinresurser till andra områdena för att i möjligaste mån hålla uppe leveranserna till våra industrier. Vi har haft flera anställda som har hjälpt till med att söka igenom den smittade zonen efter döda vildsvin för att snabba på processen.

– Vi har även arbetat med juridiska processer där vi ställt ersättningskrav enligt epizootilagen angående kostnader och inkomstbortfall för uteblivna skogliga åtgärder och jakt, och yrkat att ersättning ska utgå för verksamheter som påverkats av restriktionerna inom den smittade zonen.

Vad händer framöver? 

– Vi har skickat in dispenser för att få komma åt vårt virkeslager och påbörja skogliga åtgärder i den smittade zonen, det vill säga utanför den inhägnade zonen. Förhoppningsvis får vi tillträde.