Ny träfiber ska minska textil- och modeindustrins klimatavtryck

Foto: TreeToTextile

Det svenska företaget TreeToTextile har utvecklat en unik träbaserad cellulosafiber vars klimatpåverkan är en bråkdel jämfört med andra fibrer – ett genombrott som dramatiskt kan komma att minska den globala mode- och textilindustrins miljöavtryck och som är ett viktigt steg mot ett mer cirkulärt samhälle.

– Att minska klimatpåverkan är vår främsta drivkraft. Vi använder vattenbaserade lösningsmedel, använder färre kemikalier och återvinner de kemikalier vi använder så mycket som möjligt, använder mindre mängd vatten och mindre energi, och vi derivatiserar inte heller vår massa kemiskt i processen för att framställa våra fibrer. Vi modifierar alltså inte cellulosan kemiskt, säger Roxana Barbieru, vd för TreeToTextile.

Med H&M, IKEA och Stora Enso i ryggen som delägare har man tagit fram en mångsidig fiber där själva processen ger 70 till 90 procent lägre miljöpåverkan än konventionella metoder. För TreeToTextile är det även viktigt att använda en råvara som är både förnybar och cellulosabaserad och idag används råvara från skogen som genom att bearbeta trämassan sedan blir till fibrer för tyg. I forskningsstadiet tittar man även på att använda andra cellulosabaserade fibrer som exempelvis jordbruksavfall.

– Våra råvaror måste uppfylla vissa kriterier, de måste vara hållbara, certifierade och naturligtvis är det avgörande att de är ekonomiskt bärkraftiga. Vi är intresserade av alla cellulosarika råvaror från alternativa källor. Vår process måste vara flexibel och cirkulär, säger Roxana Barbieru.

Fibern ger tyget en behaglig känsla som liknar bomull men med viskosens draperande egenskaper. Ett plus är att även produktionskostnaderna minskar.

TreeToTextiles demoanläggning i Nymölla.

Det cirkulära samhället behöver fibrer och produkter som kan återanvändas och återvinnas. Även om TreeToTextile inledningsvis har fokuserat på tillämpningar för kläder och hemtextil, planerar man också att utveckla fibern för tillämpning för nonwoven, som exempelvis hygienprodukter.

– Utvecklingen av den här fibern startades främst för hållbarhetens skull. Vi vill leda en positiv förändring inom textilindustrin för kommande generationer, förbättra resurshanteringen inom modeindustrin, minska koldioxidavtrycket och minska vatten- och kemikalieanvändningen, säger Roxana Barbieru.