Flexibla trähus för framtiden

Foto: Derome

Det familjeägda träindustriföretaget Derome möter byggbranschens utmaningar med industriellt träbyggande. Det är inte bara ett snabbt och effektivt sätt att bygga på. Det har också flera fördelar för klimatet – och ska vara lika lätt att plocka ner som att bygga upp.  
– Vi har idag upprättat demonteringsplaner för det byggda huset om kunden efterfrågar det. Vi vill driva på mot en hållbar utveckling, säger Anders Carlsson, hållbarhetschef på Derome.  

Derome har arbetat med industriellt byggande sedan mitten av 1970-talet och ser hur intresset för trä som material ökar. Flexibilitet och möjligheten att kunna demontera byggnaden till något annat vid ändrade behov, lockar:

– Vi ser mer fokus på återbruk och cirkulära flöden i byggbranschen. Det är svårt att hitta ett annat material bättre lämpat för detta än trä. Att bygga höga hus med trämoduler innebär också att huset sedan går att plocka isär, för att kunna byggas upp igen på annan plats – och kanske i annat format. Det industriella träbyggandet går hand i hand med att skapa nya lösningar och produkter med låga klimatavtryck, säger Anders Carlsson.

Industriellt träbyggande, även känt som prefabricerat eller modulärt träbyggande, är en byggteknik som involverar tillverkning och förberedelse av byggelement och strukturer i en fabrik eller verkstad, i stället för på byggarbetsplatsen. De färdiga elementen transporteras sedan till byggarbetsplatsen och monteras samman. Tekniken har fått ökad popularitet på grund av dess miljömässiga fördelar och snabbhet i konstruktionen.

Nytt hållbarhetsdirektiv stärker det industriella träbyggandet

Vid årskiftet börjar det nya hållbarhetsdirektivet från EU, Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) att gälla. Det europeiska regelverket syftar till att stärka och standardisera företagens rapportering om hållbarhetsfrågor. Målet att öka transparensen och insynen i företagens hållbarhetsarbete och därmed hjälpa investerare och intressenter att fatta informerade beslut om de företag som de engagerar sig i.

– Medvetna kunder ställer nya krav, som ökad transparens, på oss. När även banken vill ha en grön investering och fler aktörer söker sig till träbyggandet tror vi att våra produkter kommer ta en allt starkare position, säger Anders Carlsson.

Foto: Derome