Miljövänligare förpackning – men är vi redo?

Foto: Pressbild/Orkla

Kemikalieinspektionen har förbjudit Grummes nya förpackning för tvättmedel. Den är gjord i kartong, är till största delen återvinningsbar och mer miljövänlig än sin föregångare – men anses vara alltför lik livsmedel.

Mjuka pasteller, milda toner och lätt att stapla. Grummes nya kartong för flytande tvättmedel har samma form som ett juicepaket, och den tomma förpackningen kan läggas i återvinningen på precis samma sätt som du gör med vanliga förpackningar för mjölk eller juice.

När den lanserades våren 2022 var den ett led i det arbete som varumärket Grumme, som ingår i Orklakoncernen, driver för att ersätta plastförpackningar med mer miljövänliga alternativ. Resultatet blev en förpackning i Svanenmärkt kartong, som också går att panta via en speciell app.

Grumme lär inte vara ensamma om att se över sina förpackningslösningar. Inom EU hanteras i denna stundlagförslag som syftar till att alla förpackningar på EU:s marknad ska vara återanvändbara eller återvinningsbara 2030.

– Miljövinsterna med att använda kartong i stället för plastförpackningar för tvättmedel är stora. Vi ser att det är vägen framåt som förhoppningsvis fler kommer att följa. Ska vi klara klimatmålen behöver vi tänka nytt, säger Sofie Ek, som är kommunikationschef på Orkla Sverige.

Stod i kylskåpet

Det var bland annat en bild som fick Kemikalieinspektionen att reagera. En privatperson hade råkat ställa tvättmedlet i kylskåpet efter veckohandlingen. Dessutom finns det en markering på förpackningen att medlet är veganskt. Nu menar myndigheten att risken för att någon skulle råka förväxla tvättmedlet med livsmedel är för stor.

– De bestämmelser som påverkar utformning och materialval vad gäller förpackningar av kemikalier är exempelvis att form och formgivning inte får väcka aktiv nyfikenhet hos barn, vara vilseledande eller kunna förväxlas med livsmedel, säger Camilla Zetterberg, enhetschef för enheten tillsyn av kemiska produkter på Kemikalieinspektionen, och fortsätter:

– Det gäller särskilt reglerna om att förpackningar inte får vara vilseledande eller kunna förväxlas, eftersom bedömningen påverkas av flera olika omständigheter. Det behöver göras en sammanvägd bedömning, i varje enskilt fall. Det går inte att på förhand säga att en viss typ av förpackning, som kartong, alltid innebär en överträdelse av reglerna.

Minskat plastanvändningen med 35 ton

Grumme anser att de har vidtagit tillräckliga försiktighetsåtgärder – de poängterar att design och bildspråk inte ska föra tankarna till livsmedel. Det finns också varningar på kapsylen om att produkten inte får drickas, samt en förseglingsetikett som aktivt måste rivas av för att tvättmedlet ska kunna användas. Det finns heller inte några bekräftade fall på att tvättmedlet har förtärts.

– Vi var först ut på den svenska marknaden med att ersätta tidigare plastförpackningar för flytande tvättmedel med en förpackningslösning i kartong. Genom utfasningen av plastförpackningar har vi minskat plastanvändningen med mer än 35 ton per år, säger Sofie Ek och fortsätter:

Redan idag finns förpackningstyper, exempelvis plastflaskor och tuber, som används både för livsmedel och kemiska produkter. Därtill är det varken rimligt eller miljömässigt försvarbart – särskilt med hänsyn till behovet av att minska användningen av plastförpackningar – att en viss typ av förpackning ska vara reserverad för livsmedel för att den historiskt har använts företrädelsevis för sådana typer av produkter. Vi har stort förtroende för att konsumenter kan se skillnad och anser att vi har vidtagit de åtgärder som krävs för att inte vilseleda konsumenter.   

Kemikalieinspektionen svarar att de har agerat på information från konsumenter och att de är ansvariga att kontrollera att företagen följer kemikalielagstiftningen. Grumme har överklagat Kemikalieinspektionens beslut till Mark- och Miljödomstolen.

Kan konsumenterna vänja sig?

En person som finner historien intressant att David Eberhard, som är psykiater, debattör och författare. I sina böcker återkommer han ofta till att Sverige, ”som ett av världens tryggaste länder”, som han säger, gärna reglerar alla tänkbara risker:

– Svensken har generellt ett högt förtroende för myndigheter men sådana här beslut kan uppfattas som en omyndigförklaring av konsumenten och risken är att myndigheten på sikt underminerar sig själv. Vad vi ser är ett exempel på att vi lever i ett expertsamhälle där de frågor som ligger närmast oss själva har en tendens att bli viktigare än helheten. Jag tror att vi konsumenter i mycket större utsträckning själva kan ta ansvar för hur vi hanterar nya förpackningar och deras innehåll. En sak är säker; vi tycks vänja oss vid det mesta, säger David Eberhard.