Norrbottens Kuriren: Så vill vi bidra till en mer hållbar värld

Foto: Michael Engman

De vägval vi gör påverkar kommande generationer och skogen spelar en viktig roll för världen, Sverige och för Norrbotten. Därför har vi formulerat tre löften för en mer hållbar utveckling, skriver Viveka Beckeman, vd för skogsindustrierna, samt företrädare från Jutos Timber, Munksunds sågverk, Munksunds pappersbruk, Stenvalls Trä samt Smurfit Kappa Piteå i en debattartikel i Norrbottens Kuriren.

Norrbotten är Sveriges största skogsregion. Vårt bidrag till de nationella målen mot en cirkulär och hållbar bioekonomi är stort, likaså skogens potential för ekosystemtjänster, biologisk mångfald och rekreation. Svensk skogsindustri har under lång tid skapat värde över hela landet. Men vi är inte nöjda.

Vår framtidsagenda bygger på tre löften som tar sikte på 2040:

  1. Till 2040 ska skogsindustrins klimatnytta öka med 30 procent.
  2. 2040 ska skogsindustrins produkter vara helt fossilfria och återvinningsbara.
  3. 2040 ska Sverige ha livskraftiga skogar med en rikare biologisk mångfald.

Med de här löftena spänner vi bågen. Vi kommer inte att klara dem på egen hand. Som bransch kommer vi att ta med vår framtidsagenda till alla samtal som vi deltar i.

Låt oss lyfta blicken och samarbeta – framtiden formar vi tillsammans, skriver fem företag inom skogsindustrin som har sin verksamhet i Norrbotten, tillsammans med Skogsindustrierna.

Läs debattartikeln i sin helhet i Norrbottens Kuriren.