I Insjön ligger navet för den familjeägda sågverkskoncernen Bergkvist Siljan med 300 anställda i Dalarna, Hälsingland och Gästrikland. Ulf Bergkvist delar inte bara efternamn med företaget – sedan barnsben har han också levt och andats den svenska skogsindustrins utveckling.
Ulf Bergkvist är tredje generationen som driver företaget och han är numera arbetande ordförande. Vd för företaget är sonen Per-Ragnar Bergkvist.
– Redan som 14-åring fick jag vara med min pappa och farfar på sågverket och på samma sätt har det varit viktigt för mig att låta mina egna barn och barnbarn vara delaktiga tidigt, säger Ulf Bergkvist.
Mycket har förändrats och dagens fjortonåringar lever i en tid med en helt annan skogsdebatt. De fossila utsläppen måste minska och frågan om hur skogen kan göra mesta möjliga klimatnytta är het. Ulf Bergkvist är frustrerad över tonläget i debatten.
– Många verkar tycka att vi ska göra helt andra saker än att förädla det förnyelsebara materialet. Den debattens polarisering tycker jag är väldigt tråkig.
Hur märks det i er region att skogsindustrin har kraft att göra skillnad?
– Jag tycker att vårt företags historia är ett bra exempel på att skogsindustrin bär så mycket mer än bara oss själva, säger Ulf Bergkvist.
Trots att bara cirka 2 000 personer bor i Insjön, är orten känd för sin entreprenörsanda. Förutom Bergkvist Siljan, var det här som Åhléns grundades. Idag är företaget Clas Ohlson en tongivande arbetsgivare. Ulf Bergkvists farfars snilleblixt att placera sitt sågverk nära järnvägen och lägga grunden för dagens containerterminal, har varit förutsättning för utvecklingen. För Clas Ohlson, med över 200 butiker runt om i Sverige, Norge och Finland, var containerterminalen i Insjön en viktig faktor för att stanna kvar i bygden och för Bergkvist Siljans egen del går 70 procent av produktionen via terminalen i Insjön, som idag är den femte största i landet.
– Varje år processas 13 000 container vår terminal. Det kommer dagligen tågset till Clas Ohlson med varor från Asien. På vägen tillbaka lastar vi på våra trävaror. På så sätt har vi lyckats skapa ett fantastiskt fint hållbart flöde, och även andra företag nyttjar den logistiklösningen, säger Ulf Bergkvist.
Om du fick önska dig någonting från politiken, vad skulle det vara?
– Det finns mycket att göra. Men jag tänker ofta att det är viktigt att beslutsfattare sätter sig in i vad vi som företag behöver och vilka möjligheter vi kan skapa för en bygd. Här är tillståndsprövningen en viktig del. Jag vill tacka de politiker och tjänstemän på myndigheter som har hjälpt oss längs vägen med att skapa det som vi har gjort. Det blev mycket mer av det hela än vad jag hade kunnat föreställa mig.