Yttrande över promemoria om kompletterande bestämmelser omkör- och vilotider

hand håller i trähjälm på grön bakgrund

Sammanfattning

Skogsindustrierna har beretts möjligheten att lämna synpunkter på förordning om ändring i förordningen (2004:865) om kör- och vilotider.

Skogsindustriernas yttrande

Hållbarhet, regelefterlevnad, beställaransvar och trafiksäkerhet är viktiga frågor för skogsindustrin och bestämmelser om kör- och vilotider är den del av detta. Skogsindustrierna anser därför att det är positivt mer enhetliga och tydliga regler inom EU både ur trafiksäkerhetsperspektiv och ur socialt perspektiv.

Rättvisa konkurrensvillkor är viktigt för en fungerande marknad och i det ingår att säkerställa lika konkurrensvillkor mellan svenska och utländska åkare. Skogsindustrierna tillstyrker förslag till ändring i förordningen. Skogsindustrierna vill dock gärna se en flexibilitet kring kör och vilotider för hantering av oförutsedda händelser och anser att regelverket bör kompletteras med regler som tar hänsyn till geografiska begränsningar, till exempel i inlandet eller i norra Sverige där det kan vara svårt att hitta viloplats inom angiven tid. Vid tillsyn av hur kör- och vilotider tillämpas bör myndigheter även sträva efter en viss pragmatism och inte bestraffa marginella överträdelser.