En miljösmart bag-in-box-lösning

Jurgita Girzadiene, Smurfit Kappa

Foto: Linda Jushe

Vilka är de miljömässiga fördelarna med Smurfit Kappas bag-in-box-lösning?

– Det finns flera. En av dem är vikten i jämförelse med glas eftersom transportutsläppen ökar med materialets tyngd. Den kvadratiska formen är en annan. Dels för att vi kan fylla boxen till max och på så vis undvika att frakta luft helt i onödan, dels för att den är enklare att packa tätt och transportera effektivt jämfört med den klassiska flaskan. Dessutom består vår bag-in-box-lösning till 75 procent av papper och bara 25 procent av plast. Papperet är återvinningsbart till 85 procent vilket gör dem väldigt väl anpassade för cirkulära system. Pappkartongen kan bli till nya pappersprodukter och plastpåsen kan också återvinnas.

Finns fler fördelar med er bag-in-box-lösning?

– Den släpper inte in något syre i förpackningen. Det förlänger hållbarheten på vätskan inuti. Fler och fler konsumenter har nu också lärt sig tekniken för att få ut allt ur boxen så att de slipper slänga det sista.

Utöver vin, vilka andra produkter kan packas i bag-in-box?

– Allt fler varumärken satsar på hållbara förpackningslösningar för att minska sitt klimatavtryck – efterfrågan ökar lavinartat just nu. Vatten, mjölkprodukter, matoljor, schampo och motorolja är några av de produkter som just nu går över från hårdplast- och metallförpackningar till olika bag-in-box-lösningar.

Vilka andra trender ser ni på er marknad just nu?

– I Frankrike är intresset enormt för större refill-boxar. Där tar kunden med sig sin egen flaska för exempelvis olivolja och fyller den från en stor bag-in-box i butiken. Eftersom påsen i boxen är lufttät är det en mycket passande lösning även livsmedelshygieniskt.

Vem driver förändringen för mer hållbar förpackningskonsumtion framåt?

– Det finns många intressenter som kan se till att vi ändrar synsättet kring hållbara förpackningar. Vi företag och konsumenterna är väldigt viktiga. Dagens konsumenter vill veta hur en vara har producerats och hur det påverkar miljön. Enskilda organisationer som WWF och Rainforest Alliance spelar också en viktig roll, liksom lagstiftare och politiker. EU:s förbud mot engångsplast kommer ha stor påverkan på övergången till mer hållbara lösningar.