"Vi vill minska plastberget"

Foto: Sulapac Sulapac

Sulapac är ett biologiskt nedbrytbart förpackningsmaterial gjort av trä. Bakom innovationen Sulapac står Suvi Haimi, CEO, och Laura Kyllönen, CTO.

Med sitt nya material hoppas de kunna bidra till att minska det globala problemet med plastnedskräpning. Företaget drivs från Finland, startade 2016 och framställer just nu förpackningar till kosmetika och lyxchoklad.

Hur kom ni på den här idén?

– Vår affärsidé är att bidra till en mer hållbar värld. Vi ville hitta ett sätt att använda vår kunskap inom biomaterial science för att lösa ett globalt problem – nämligen plastberget. Jag och Laura Kyllönen, medgrundare och CTO, behövde bara gå till oss själva för att se att mycket av det ekologiska smink som vi använder behöver hållbara förpackningslösningar.

Varför trä?

– För att verkligen kunna klassas som hållbart måste materialet vara biologiskt nedbrytbart, alltså helt fritt från mikroplaster, vilket ju trä är. En annan fantastisk egenskap hos trä är att det lagrar koldioxid och vi kan dessutom kontrollera att det trä som vi använder kommer från hållbart brukade skogar.

Suvi Haimi Sulapac

Namn: Suvi Haimi
Gör: CEO på det finska företaget Sulapac
Idé: Biologiskt nedbrytbara förpackningar av trä

Förmultnar era sminkbehållare om de hamnar i naturen?

– Vi har ännu inte studerat hur snabbt materialet bryts ner i vatten och jord, det kommer vi göra senare i år. Vi vet dock att materialet bryts ner på under 30 dagar vid industriell kompostering.

Det syns väldigt tydligt att era produkter är gjorda i trä. Hur viktig är designen för er?

– Väldigt viktig! Den nordiska designen signalerar hållbarhet. Och det faktum att du faktiskt kan se att behållarna är gjorda av trä signalerar att det är en klimatvänlig produkt. Dessutom är det tydligt för användaren i vilket återvinningskärl produkterna ska slängas – det minskar risken för att de hamnar i plaståtervinningen till exempel.

Under 2018 har ni träffat ett gemensamt utvecklingsavtal med Stora Enso. Vad betyder det för er?

– Att vi kan snabba på en global lansering och få fram stora volymer. Vi samarbetar även kring applikationer för konsumentelektronik och matförpackningar – superspännande!