Rottneros vd: De låga elpriserna kommer inte tillbaka

De skenande kostnaderna för el drabbar många i samhället, så även svenska industrier. Den anrika värmländska massatillverkaren Rottneros anpassar sin verksamhet till högre elpriser och lägger ner sin produktion av slipmassa.

– De låga elpriserna kommer inte att komma tillbaka. Vi måste göra en långsiktig, strategisk bedömning av vilka elpriser vi som företag kan hantera inom vår affärsmodell. Det innebär att vi måste anpassa vår produktion för att få ekvationen att gå ihop, säger Lennart Eberleh, vd på Rottneros.

I mitten av augusti beslutade Rottneros att lägga ned sin slipmassalinje i Sunne. När budet kom fick det stor uppmärksamhet, inte bara för att Rottneros tvingats varsla 40 medarbetare, utan för att de höga kostnaderna för el angavs som ett av skälen för beslutet. Sedan dess har flera skogsindustrier meddelat att de också anpassar produktionen på grund av elpriserna.

– Vi tillverkar mekaniska massa till i första hand tryckpapper. Den mekaniska processen använder råvaran på ett effektivt sätt, utbytet är hela 95 procent. Men slipverken som används i processen kräver mycket el. Samtidigt är de högre kostnaderna för el i produktionen svåra att överföra på kunderna när marknaden för papperstidningar krymper, säger Lennart Eberleh.

För att säkra elkostnaden använder den elintensiva industrin på förhand avtalade elpriser genom terminsavtal. Den snabba prisökningen, som skett till följd av Rysslands invasion av Ukraina, har många industrier kunnat parera någotsånär genom finansiellt säkrade elpriser, ofta för flera år framåt. Men allt eftersom avtalen förfaller ökar elkostnaden, och de långa elavtal som erbjuds nu har många elanvändare svårt att räkna hem.

– Avvecklingen av slipmassalinjen är ingen panikåtgärd. De prissäkringar vi har, gör att vi har en trygg position. Men vi måste anpassa oss till högre och mer volatila elpriser och då väljer vi att satsa framåt på termomekanisk massa, som har en mer effektiv tillverkningsprocess och har en växande marknad för bland annat förpackningskartong.

Efterfrågan på el ökar snabbt. Elektrifieringen av industrier och transporter bedöms kräva minst en fördubbling av den svenska elproduktionen till år 2040. Den nuvarande elkrisen sätter behovet av ökad elproduktion i blixtbelysning.

– Det behövs mer fossilfri el, och effektivare elanvändning, om vi ska klara klimatomställningen. Vi måste också vara rädda om den fossilfria elproduktion vi har. De nedlagda kärnkraftsreaktorerna hade behövts nu, och vindkraftsutbyggnaden går för långsamt. Nu behövs en kraftsamling för ökad elproduktion. Inte minst måste ”not in my backyard”-argumenten mot vindkraft övervinnas. De tekniska utmaningarna som ett mer väderberoende elsystem medför, till exempel lagring, behöver kostnadseffektiva lösningar.

Även om elkrisen är akut så vill Lennart Eberleh lyfta blicken för att inte tappa bort vad han ser som den överordnade utmaningen – klimatförändringarna.

– Jag är optimistisk. Vi kommer att klara klimatomställningen och skogsnäringen kommer ha en viktig roll i klimatarbetet. Klimatneutrala produkter från Rottneros och andra skogsindustrier är nödvändiga för att ersätta fossila produkter. Omställningen förutsätter dock en konkurrenskraftig fossilfri elförsörjning, infrastruktur och tillgång på skogsråvara säger Lennart Eberleh.