Hållbart kontor med stomme av trä

Foto: Erik Cronberg

Bredvid Uppsala centralstation ligger Magasin X, Sveriges största kontorsfastighet med en stomme helt i trä. Bakom bygget står Vasakronan, som lyckats hitta balansen mellan att ta större ansvar, bli mer hållbara och öka lönsamheten. 

Till en början var tanken att bygga Magasin X konventionellt av stål och betong, men när fler och fler inom Vasakronan fick upp ögonen för att bygga i trä ändrades planen – och materialvalet. White Arkitekter gavs i uppdrag att rita huset som kombinerar innovation och experimentlusta med medvetna materialval, och för Vasakronans hållbarhetschef Anna Denell låg en stor del av utmaningen i att kunna bedriva en lönsam verksamhet som samtidigt är hållbar. 

Vi som fastighetsbolag har relativt hög miljöpåverkan och kräver mycket resurser, så när vi bygger nytt eller bygger om är det viktigt att använda förnybara, återvunna eller återanvändbara byggvaror, säger Anna Denell. Våra projekt visar att genom att ta ett större ansvar och försöka bli mer hållbara har vi faktiskt även blivit mer lönsamma. 

Hösten 2019 togs de första spadtagen i Uppsala och två år senare flyttade de första hyresgästerna in. Bara ett par månader efter färdigställandet tilldelades Magasin X Uppsala kommuns arkitekturpris, ett pris som syftar till att uppmuntra byggaktörer och arkitekter att utveckla projekt till en hög arkitektonisk nivå med god hållbarhet. I motiveringen nämns exempelvis att under ”den mörka årstiden lyser huset milt och varmt som en lykta” och att ”byggnaden är förebildlig för framtida kontorsbyggande både genom sin yttre gestalt, inre organisation och materialbehandling.”

Jonas Wahlström är projektchef för Magasin X och arbetar själv i byggnaden. Förutom att materialvalet bidragit till att sänka CO2-avtrycket har Jonas även fått positiv respons från hyresgästerna.

De som jobbar här eller besöker oss brukar nämna att de trivs väldigt bra och träet är absolut en av orsakerna bakom det, säger Jonas Wahlström. Förutom att det är estetiskt tilltalande och doftar gott, så har det även en lugnande och avstressande effekt. 

Under projektets gång har fokus legat på att uppnå en hög trivselnivå och få människor att vilja vistas i huset.

Design och materialval är sådant som kan bidra till att fler personer vill vistas på kontor, säger Jonas. Tycker man att ens arbetsplats är härlig att vara på så är det klart att man vill vara där oftare. 

Se bilder från insidan av Magasin X i filmen här.